Четвртак, 10. фебруар 2022.

16. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

На седници Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, одржаној 10. фебруара 2022. године, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. априла 2021. године до 30. јуна 2021. године; период од 1. јула 2021. године до 30. септембра 2021. године и за период од 1. октобра 2021. године до 31. децембра 2021. године.


Чланови Одбора размотрили су Основу за вођење преговора и закључивање Споразума између Владе Републике Србије и Међународне финансијске корпорације о сарадњи у припреми пројеката јавно-приватног партнерства у области инфраструктуре и текста Споразума између Владе републике Србије и Међународне финансијске корпорације о сарадњи у припреми пројеката јавно-приватног партнерства у области инфраструктуре, ради давања сагласности за привремену примену Споразума до његовог ступања на снагу, који је поднела Влада.

Поменуте извештаје образложио је представник Министарства трговине, туризма и телекомуникација државни секретар Милан Добријевић и том приликом упознао чланове Одбора са нормативним пословима и активностима у поменутом периоду. Он је истакао да је Министарство појачало активности у области дигиталних вештина, посебно у области безбедности деце на интернету. Подсетио је на велики, капитални пројекат „Повезане школе“, који предвиђа свеобухватно унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у свим основним и средњим школама у Србији. Навео је да је Министарство много труда уложило у потписивање споразума са многим земљама у окружењу о признавању сертификата о вакцинацији, чиме је омогућено грађанима и туристичкој привреди да функционишу много боље.

Представница Министарства трговине, туризма и телекомуникација начелница Одељења за поштански саобраћај и надзор Марија Вучинић истакла је да је Влада у извештајном периоду донела Стратегију развоја поштанских услуга у Републици Србији за период 2021–2025. године, на којој је радила Радна група коју су чинили представници министарства, РАТЕЛ, Привредне коморе Србије и других релевантних институција.

Такође, кад је реч о инспекцијском надзору у области поштанских услуга, навела је да је у поменута три квартала извршено око 1.000 надзора, редовних, ванредних, посредних и непосредних.

Након краће расправе која је уследила, чланови Одбора су једногласно прихватили информације о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за поменуте периоде.

На крају седнице, Одбор је једногласно донео Одлуку којом се даје сагласност Влади за привремену примену Основе за вођење преговора и закључивање Споразума између Владе Републике Србије и Међународне финансијске корпорације о сарадњи у припреми пројеката јавно-приватног партнерства у области инфраструктуре и текста Споразума између Владе Републике Србије и Међународне финансијске корпорације о сарадњи у припреми пројеката јавно-приватног партнерства у области инфраструктуре, до његовог ступања на снагу.

Седници је председавала председница Одбора Катарина Ракић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Бојан Торбица, Горан Пекарски, Дејан Кесар, Предраг Милошевић, Наташа Јовановић, Андријана Пуповац, Зоран Бојанић и Ивана Николић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2