Уторак, 25. новембар 2014.

16. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова одржаниј 25. новембра представљен је Посебни извештај Заштитника грађана о примени општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља.


Мехо Омеровић, председник Одбора навео је да је седница Одбора организована у сарадњи са Заштитником грађана, Мисијом ОЕБС-а у Србији и Комитетом правника за људска права ЈУКОМ. Председник Одбора рекао је да је ове године преполовљен број жена жртава насиља у продицама, што како је додао значи дају резултате. Он је указао и на неопходност интеракције свих надлежних институција у заштити жена од насиља.

Лепојка Чаревић Митановски, чланица Савета за родну равноправност Заштитника грађана, говорећи о Посебном извештају Заштитника грађана о примени општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља, навела је да је циљ Заштитника грађана да овим извештајем пружи препоруке на који начин треба примењивати опште и посебне протоколе да би жене добиле адекватну заштиту.

Гордана Стевановић, заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност представила је Посебни извештај Заштитника грађана о примени општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља. Она је навела да је Зашитник грађана за потребе израде овог извешаја применио два облика прикупљања и анализе података, републички и ниво јединице локалне самоуправе.
Гордана Стевановић је навела да је у циљу анализе примене општег и посебног протокола на локалном нивоу Заштитник грађана посетио 16 општина и градова, а у 14 је организовано прикупљање и анализа података. Образлажући Посебни извештај, Стевановић је представила оцену стања, анализу рада надлежних органа у заштити жена од насиља у породици и партнерским односима, као и препоруке Заштитника грађана. Она је изнела податке да су у извештајном периоду полицији поднете 5352 пријаве, углавном телефоном и усмено, од којих су у 4399 подносиоци пријаве биле жене. Укупно 101 центар за социјални рад примио је 5847 пријава за породично и родно засновано насиље, од којих је у 3658 случајева угрожена била жена.Стевановић је рекла и да су жене које трпе насиље најчешће у животној доби од 26 до 64 година, као и да су у неајвећем броју случајева извршиоци били мушкарци у старосној доби од 26 до 64 година. Она је истакла да је размена података надлежних органа и њихова сарадња услов за ефикасно поступање свих система и свеобухватну и правилну процену, планирање и предузимање мера заштите.

Вања Мацановић, чланица Савета за родну равноправност Заштитника грађана говорила је о искуствима примене општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља на локалном нивоу.

Представница механизма за родну равноправност општине Врбас и народна посланица Марјана Мараш, као пример добре праксе представила је рад Комисије за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас.

Седници су, поред чланова Одбора присуствовали и у разговору учествовали представници надлежних министарстава и државних институција, као и невладиног сектора.

Седници је председавао Мехо Омеровић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 25. новембар 2014. | 16. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 25.11.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2