Петак, 26. мај 2017.

15. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

На седници Одбора, одржаној 26. маја, чланови Одбора водили су заједнички и јединствени претрес о свим тачкама дневног реда седнице.


Мирјана Трифуновић, в.д. помоћника министра у сектору за железнички саобраћај, члановима Одбора образложила је Предлог одлуке о Националном програму јавне железничке инфраструктуре за период од 2017. до 2021. године, који је поднела Влада. Она је навела да је циљ доношења овог акта, у складу са прописаним Законом о железници, заокруживање планирања изградње, реконструкције, и одржавања железничке инфраструктуре. Уједно, овим предлогом одлуке, детаљно ће се одредити приоритети развоја, изградње, реконструкције и одржавања функционалности железничке инфраструктуре. Доношењем овог акта реализује се овлашћење Народне скупштине да, на предлог Владе, донесе одлуку о Националном програму, које је прописано Законом о железници. Трифуновић је навела да се поред кредитних средстава, билатералних аранжмана и буџета Републике Србије, велики напори улажу да се значајна средства обезбеде из претприступних фондова Европске уније.

У наставку седнице, представници Министарства за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру истакли су да се Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Специјалне административне регије Хонг Конг Народне Републике Кине о ваздушном саобраћају, који је поднела Влада, тиче стандардних регулисања односа између две државе у одобравању одређених ваздухопловних слобода.

Што се тиче Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о преносу надлежности за пружање услуга у ваздушном саобраћају, који је поднела Влада, речено је да се Споразум односи на потребу за слетањем авиона на осијечки аеродром, односно аеродром Никола Тесла, услед дувања јаких источних ветрова. Наиме, контролори лета из Републике Србије имали би слободу да воде летове који прелећу делом преко Републике Хрватске и слећу на аеродром Никола Тесла у Београду, и обрнуто.

О Предлогу закона о потврђивању Споразума о изменама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о међународном друмском саобраћају, закљученог разменом нота, који је поднела Влада, представници Министарства истакли су да се предвиђа либерализација транзитног превоза ствари.

Након образложења, чланови Одбора прихватили су сва четири предлога закона, а за известиоца на седници Народне скупштине изабрана је Катарина Ракић, председница Одбора.

Седници је председавала председница Одбора Катарина Ракић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, Ивана Стојиљковић, др Владимир Орлић, Далибор Радичевић, Јасмина Каранац, Огњен Пантовић, Стефана Миладиновић и Зоран Милекић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 26. мај 2017. | 15. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације 26.05.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5