Среда, 3. децембар 2014.

14. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва одржао је седницу заједно са Одбором за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.


На заједничкоj седници два одбора разматрана су питања одрживог развоја и технолошких обећања у служби остваривања људских права особа са инвалидитетом.

Учеснике седнице поздравио је потпредседник Народне скупштине Нинослав Стојадиновић који је рекао да друштво у целини, као и Народна скупштина, треба да промовишу разумевање за питања особа са инвалидитетом, поштовање њихових људских права и да помогну њихово равноправно учешће у друштвеном животу.

Председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва др Весна Ракоњац нагласила је значај образовања особа са инвалидитетом и њихове инклузије од најранијег детињства.

Председница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво мр Александра Јерков рекла је да је по питању унапређења положаја особа са инвалидитетом до сада учињено много, али да то и даље није довољно. Разумевање питања особа са инвалидитетом почиње у школама кроз вршњачку едукацију, рекла је Александра Јерков и додала да школе треба да обезбеде адекватне услове за учење деци која припадају овој популацији и да раде на превенцији дискриминације.

Учесницима седнице обратила се бивша народна посланица и председница Центра за самостални живот Гордана Рајков која је истакла значај политичког учешћа особа са инвалидитетом у доношењу квалитетних закона и других мера којима се олакшава живот ових особа.
Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић најавио је два предлога закона који би ускоро требало да уђу у скупштинску процедуру, а којима се регулише несметано кретање особа са слабим видом и употреба знаковног језика.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Слободан Ступар говорио је о условима студирања који су обезбеђени за студенте са инвалидитетом и указао на могућност студирања на даљину.

Учесницима заједничке седнице обратиле су се представнице Канцеларије за људска и мањинска права и Националне организације особа са инвалидитетом.

У раду седнице учествовали су и представници особа са инвалидитетом који су износили проблеме са којима се суочавају у свакодневном животу и апеловали на обезбеђивање адекватних услова за живот и рад како би се омогућило остваривање њихових људских права.

Одржавање заједничке седнице подржали су Национални демократски институт (НДИ) и Програм уједињених нација за развој (УНДП).

Седници су председавале председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва др Весна Ракоњац и председница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво мр Александра Јерков.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 3. децембар 2014. | 14. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 03.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 19. октобар

Цео календар догађаја