Уторак, 2. октобар 2018.

14. седница Одбора за заштиту животне средине

На седници, Одбора за заштиту животне средине, одржане 2. октобра, чланови Одбора размотрили су више предлога закона које је поднела Влада, а који се налазе на дневном реду Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2018. години.


Законе су образложили представници Министарства за заштиту животне средине, на челу са министром Гораном Триваном. О Предлогу закона о изменама и допунама Закона о заштити животне средине министар је истакао да је за овај закон битно максимално коришћење јавних средстава из претприступних фондова Европске уније, као и јавних средстава буџета Републике Србије, намењених за ову област. Одбор је након образложења одлучио да Народној скупштини предложи да прихвати овај предлог закона.

Чланови Одбора размотрили су и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Хрватске о сарадњи у области заштите животне средине и очувања природе. Министар је рекао да је ова грана потпуно отворен простор за сарадњу са Хрватском, али и другим земљама, на неполитичком нивоу. Додао је да постоји воља обе стране да се сарађује на пољу заштите животне средине и да ће се та сарадња интензивирати након потписивања формалних докумената. Одбор је након образложења прихватио овај предлог закона.

Одбор је на седници разматрао и Предлог закона о потврђивању Споразума о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, а министар је додао да је доношење овог закона веома битно, због разноликости биодиверзитета који Република Србија поседује. Oд укупног броја миграторних врста птица водених станишта (255) које се налазе на листи AEWA споразума, у Србији се гнезди, зимује или мигрира преко њене територије 125 врста. Од тога је, према Правилнику о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива, чак 105 врста птица на листи строго заштићених врста, а 14 je на листи заштићених. Због тога је за Републику Србију, као гнездилишну територију, миграторни коридор и зимовалиште за птице водених станишта, од великог интереса да потпише Споразум. Одбор је након образложења прихватио овај предлог закона.

На седници је размотрен и Предлог закона о потврђивању Протокола о одрживом транспорту уз Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Карпата. Протокол је потписан још 2014. године, а овом одредбом, предвиђено је унапређење и лакша сарадња у циљу развоја одрживог теретног и путничког саобраћаја и пропратне инфраструктуре на подручју Карпата, речено је на седници. Протокол садржи и читав низ одредби које се односе на специфичне мере које би државе уговорнице требало да предузму на овом плану, те одредбе о имплементацији, мониторингу и процени. Након дискусије Одбор је одлучио да Народној скупштини предложи да прихвати овај предлог закона.

Чланови Одбор размотрили су и Предлог закона о потврђивању Споразума о очувању популација слепих мишева у Европи. Министар је објаснио да у Србији станују 52 врсте слепих мишева и да је од изузетног значаја ради очувања биодиверзитета Републике Србије, да се овај закон донесе, те да је веома важно да се и грађани едукују по овом питању. Одбор је након образложења и дискусије прихватио овај предлог закона.

Седници је председавала председница Одбора Ивана Стојиљковић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, Јасмина Каранац, Борисав Ковачевић, Милена Турк, Драган Јовановић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Борка Грубор, Нада Лазић и Јосип Броз. На седници су били присутни и сарадници из „Зеленe столицe“.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 2. октобар 2018. | 14. седница Одбора за заштиту животне средине 02.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја