Уторак, 29. децембар 2015.

14. седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На седници Одбора за дијаспору и Србе у региону од 29. децембра, чланови Одбора информисали су се о предстојећим активностима наше дијаспоре у Швајцарској и Француској.


Драган Момчиловић, помоћник министара спољних послова истакао је, обраћајући се члановима Одбора, да Министарство активно ради на спољнополитичкој промоцији угледа Србије. Он је подсетио да је у последњих шест месеци завршено више акција, међу којима су најзначајније победа у УНЕСК-у, министарска конференција ОЕБС-а и отварање преговора са ЕУ. Такође, он је најавио да ће следеће године МСП наставити са активностима промоције Србије, а посебно у сарадњи са дијаспором Срба у Француској и Швајцарској.

Звонимир Јовановић, председник Културног савеза Срба Швајцарске истакао је да су у последњем кварталу ове године у Швајцарској реализовани дани српске културе, после 100 година откривена је биста др Арчибалда Рајса, а формирана су и три удружења, и то др Арчибалд Рајс, Милева Марић Ајнштајн и скупштина привредника. У наредној години удружење Милева Марић Ајнштајн радиће на преношењу њених посмртних остатака из Цириха у Србију, а скупштина привредника на активирању сајма привредника, који ће се одржати у јуну у Цириху, истакао је Јовановић. Такође, следеће године обележиће се и 100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске, радиће се на реализацији пет академија, као и на успостављању сарадње са Полицијском академијом из Швајцарске, додао је Јовановић.

Милован Јовановић, председник Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске говорио је о активностима којима ће се наредне године обележити 766 година од склапања првог брака Францускиње и Србина, реализацији дана франкофоније, односно осмодневном гостовању Срба у Лиону где ће се промовисати наша култура, као и представљању српске привреде у Француској у сарадњи са Привредном комором Србије.

Др Владимир Рековић, физичар из ЦЕРН-а говорио је о повезивању научног друштва са економским друштвом и дијаспором. Такође, он је истакао да Србија, као придружени члан ЦЕРН-а, има могућност учешћа на тендерима милионске вредности, што представља шансу за нашу привреду. Он је додао и да удружење др Арчибалд Рајс ради на успостављању политичке и научне сарадње са Универзитетом у Лозани.

Стојан Стевановић је, у име удружења српских привредника Швајцарске, истакао да српска дијаспора у Швајцарској, која броји 200.000 људи, има своју кровну организацију, а то је Српски савез. Удружење српских привредника постоји већ 30 година и ради на повезивању српске привредне дијаспоре и матице. И он је најавио одржавање српског привредног форума, који ће окупити привреднике из дијаспоре и матице са идејом промоције улагања у Србију и Републику Српску.

Одбору су се обратили и Јасна Радојчић, испред удружења жена Милева Марић Ајнштајн, као и Љиљана Никшић, у име Министарства спољних послова, које су говориле о потреби умрежавања дијаспоре и потреби очувања националног идентитета Срба у дијаспори. О утрошеним средствима за пројекте у региону и дијаспори говорио је Вукман Кривокућа из Управе за дијаспору и Србе у региону.

У наставку седнице чланови Одбора информисали су се и о умрежавању пословне и академске дијаспоре и упознали са Извештајем Удружења издавача и књижара Србије о реализацији пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека српских организација у дијаспори и региону.

До краја седнице чланови Одбора обавили су договор око учешћа делегације Одбора на обележавању 27. јануара, дана Светог Саве, у Македонији и одлучили да Одбор на манифестацији представљају председник Одбора Горан Богдановић и чланови Одбора Александар Чотрић и Бранко Ђуровић.

Седници су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора Бранко Ђуровић, Синиша Максимовић, Ненад Николић, Александар Перановић, Александар Марковић, Александар Чотрић, Миодраг Линта, Марјана Мараш, Душан Ступар, Марко Атлагић и Милан Стевановић.

Седници је председавао Горан Богдановић, председника Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 29. децембар 2015. | 14. седница Одбора за дијаспору и Србе у региону 29.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1