Среда, 28. јануар 2015.

13. седница Одбора за контролу служби безбедности

На седници одржаној 28. јануара, Одбор за контролу служби безбедности размотрио је наводе о неправилностима у раду Војнобезбедносне агенције које је у јавност изнео Заштитник грађана, Саша Јанковић.


Председник Одбора Момир Стојановић сматра да је Заштитник грађана својим изјавама узнемирио јавност и нанео штету Војнобезбедносној агенцији и Министарству одбране.
Он тврди да је низом контрола које су спроведене у службама безбедности утврђено да оне раде стриктно у складу са законом и да не крше уставом загарантована права грађана.
Образлажући своју одлуку да поднесе кривичну пријаву против двојице припадника Војне полиције због инцидента током Параде поноса, у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић, омбудсман Саша Јанковић тврди да је поступио у складу са законом и Уставом Републике Србије.
Он каже да ни једног тренутка није тврдио да је Војнобезбедносна агенција током Параде поноса прекршила закон, већ да је добио сазнање да се то наводно десило, што је био дужан да провери.
Министар одбране Братислав Гашић изјавио је да Министарство одбране, као ни ВБА неће ускратити право омбудсману да контролише њихов рад, али је поновио да документацију, коју му је Јанковић тражио, не може доставити без сагласности Тужилаштва.
Гашић је нагласио и да ВБА не прислушкује никога и захвалио омбудсману што је то и сам потврдио, чиме је скинуо, како је рекао „љагу са официра“. Министар одбране позвао је Јанковића да дође у контролу војних служби безбедности.
Пошто су размотрили наводе о неправилностима у раду Војнобезбедносне агенције које је у јавност изнео Заштитник грађана Саша Јанковић, чланови Одбора усвојили су закључке.
Седници су, поред чланова Одбора, присуствовали министар одбране Братислав Гашић и директор Војнобезбедносне агенције Петар Цветковић.

Седници је председавао Момир Стојановић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 28. јануар 2015. | 13. седница Одбора за контролу служби безбедности 28.01.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1