Петак, 7. мај 2021.

12. седница Одбора за европске интеграције

На седници, одржане 7. маја, чланови Одбора размотрили су Предлог закона о техничким захтевима за производе и оцењивању усаглашености, који је поднела Влада, у начелу.


Представници Министарства привреде истакли су да је Предлог закона техничке природе и да се односи на техничке прописе, што укључује прописивање основа за доношење техничких прописа и оцењивање усаглашености производа, припрему и доношење техничких прописа, именовање тела за оцењивање усаглашености, пријављивање техничких прописа и тела за оцењивање усаглашености, признавање иностраних исправа о усаглашености и спровођење других активности које су у функцији подршке наведеним пословима.

Одбор је након образложења усвојио Предлог закона о техничким захтевима за производе и оцењивању усаглашености, у начелу.

У наставку седнице, Одбор је размотрио и Предлог закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају, који је поднела Влада, у начелу, који су народним посланицима образложили представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Предлогом закона спроводи се даљи поступак усклађивања са правним тековинама Европске уније, односно Уредбом (ЕЗ) Европског парламента и Савета од 23. октобра 2007. године о правима и обавезама путника у железничком саобраћају и то у области права путника. Ово усклађивање се пре свега односи на услове и правила у погледу одговорности превозника код кашњења возова, услове делимичног или потпуног повраћаја тј. накнаде цене карте у случају кашњења воза, као и права особа са инвалидитетом и особа са смањеном покретљивошћу које користе услугу железничког превоза. Поред тога, Предлогом закона врши се усклађивање терминологије коришћене у Закону о железници, даље усклађивање са терминологијом из Уредбе ЕЗ, као и да се отклањање техничких недостатка текста Закона.

Чланови Одбора су након дискусије усвојили Предлог закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају, који је поднела Влада, у начелу.

На седници је одређена и делегација Одбора која ће учествовати на 65. пленарном састанку Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица Европске уније (КОСАК), који се у оквиру Парламентарне димензије португалског председавања Савету ЕУ, одржава 31. маја и 1. јуна 2021. године, у формату видеоконференције. Делегацију ће чинити председница Одбора Елвира Ковач и чланови Предраг Рајић и др Муамер Бачевац.

Седници је председавала председница Одбора Елвира Ковач, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Љиљана Малушић, Горан Милић, Енис Имамовић, Ана Миљанић, Виктор Јевтовић, Станисалава Јаношевић, др Муамер Бачевац, Предраг Рајић, Милан Радин, Немања Јоксимовић, Весна Марковић и Ана Пешић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 7. мај 2021. | 12. седница Одбора за европске интеграције 07.05.2021Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5