Четвртак, 22. децембар 2016.

12. седница Одбора за европске интеграције

На седници одржаној 22. децембра, чланови Одбора за европске интеграције размотрили су, у начелу, више предлога закона који су предложени за разматрање на Седмој седници Другог редовног заседања Народне скупштине у 2016. години.


Размотрени су Предлог закона о изменама и допунама Закона о тржишту капитала, Предлог закона о изменама и допунама Закона о преузимању акционарских друштава, Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, Предлог закона о изменама и допунама Царинског закона и Предлог закона о проценитељима вредности непокретности.

Сања Станковић, представник Министарства финансија, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона о тржишту капитала истакла је да постојећи пропис није био усклађен са директивом из 2014. која се односи на злоупотребе на тржишту, те ће се изменама и допунама Закона извршити делимично усклађивање са овим европским прописом. Како је навела, потпуно усклађивање се очекује до краја 2018. године. Говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о преузимању акционарских друштава, Станковић је навела да је предложени пропис делимично усклађен са Директивом о понудама за преузимање и потпуно усклађивање се очекује до краја 2018. године.

Сања Николић из Министарства финансија, нагласила је да се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама врши даље усклађивање са директивама ЕУ, нарочито око акциза на цигарете. Николић је навела да постоји системска усклађеност, али да предстоји нови четворогодишњи период у оквиру којег би се постигао минималан ниво опорезивања, који предвиђа ЕУ. Додала је да се усклађивање односи и на одредбе којима се дефинишу акцизе на кафу, које ће имати одложену примену, а односиће се, не само на опорезивање кафе при увозу, већ и при преради, доради и слично.

Руководилац групе у Сектору за фискални систем при Министарству финансија Ирина Стевановић Гавровић говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност истакла је да, измене и допуне имају за циљ даље усклађивање са Директивом 112 из 2006. године. Овим Предлогом закона ускладиће се, са европским прописима, област која се односи на место промета услуга и укидање права на рефундацију ПДВ-а на храну и беби опрему, до почетка примене Закона о финансијској подршци породицама са децом.

Весна Хрељак Ивановић, помоћник министра финансија, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Царинског закона, нагласила је да постоји висок степен усклађености овог прописа са прописима ЕУ. Како је навела, Предлогом закона кориговане су повластице за одређене категорије лица, а усклађивање се односи и на одредбу којом ће се укинути ослобађање плаћања царине на лекове у пошиљкама. Такође, изменама и допунама планира се да Царина формира базе података о поднетим захтевима за заштиту права интелектуалне својине.

Дејан Хаџић из Министарства финансија истакао је да је, што се тиче Предлога закона о проценитељима вредности непокретности, примарно било усклађивање са Директивом о хипотекарним кредитима. Како је навео, предстоји усклађивање са директивама које се односе на услуге на унутрашњем тржишту ЕУ и признавање професије.

Чланови Одбора су већином гласова прихватили предложене законе у начелу.

Седници је председавала председница Одбора Мариника Тепић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Душица Стојковић, Жарко Мићин, Звонимир Ђокић, Драган Вељковић, Елвира Ковач, Александар Стевановић, Весна Марковић, Оливера Пешић, Иван Карић и др Муамер Бачевац.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 22. децембар 2016. | 12. седница Одбора за европске интеграције 22.12.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3