Четвртак, 18. фебруар 2021.

11. седница Одбора за спољне послове

На седници, одржаној 18. фебруара 2021. године, чланови Одбора за спољне послове размотрили су Предлог закона о потврђивању Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Мексичких Држава.


Предлог закона образложио је представник Министарства спољних послова Бојан Цветковић, који је навео да је иницијативу за потписивање Споразума покренула мексичка страна са жељом да се учврсти и надогради сарадња у наведеним областима.

Ступањем на снагу Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Мексичких Држава престаће да важи Уговор о културној размени између Федеративне Народне Републике Југославије и Сједињених Мексичких Држава, који је потписан 26. марта 1960. године. Потписивањем овог Споразума ствара се нови правни оквир за реализацију билатералне сарадње на савремен начин, уз уважавање обостраних интереса, реалних потенцијала и актуелних тенденција у области просвете, културе и спорта. На основу овог Споразума могу се закључивати периодични програми сарадње који би допринели конкретизацији сарадње на пољу образовања, културе и спорта и самим тим би омогућили даље унапређивање укупних билатералних односа између двеју земаља у овим областима.

Одбор је, након образложења, прихватио Предлог закона.

Присутни су, у наставку седнице, прихватили позив за учешће на виртуелном састанку на тему „Превазилажење раскорака у подацима о Циљевима одрживог развоја 16: Алати и приступи у убрзавању прикупљања података и извештавању о Циљевима одрживог развоја 16“, који ће се одржати на маргинама 52. заседања Статистичке комисије УН, 18. фебруара 2021. године, у заједничкој организацији Канцеларије УН за дрогу и криминал (УНОДЦ), Високог комесаријата УН за људска права (ОХЦХР) и Програма УН за развој (УНДП), на којој ће учествовати народни посланик др Милорад Мијатовић.

Одбор је прихватио и позив за посету српској заједници у Хрватској која живи у Глини и околним селима у периоду од 20. до 24 фебруара 2021. године.

Такође, чланови Одбора констатовали су редовне активности сталних делегација, реализоване парламентарне и остале контакте.

На седници Одбора, констатоване су и промене у саставу посланичких група пријатељства са Азербејџаном, Албанијом, Алжиром, Аустријом, Белгијом, Босном и Херцеговином, Великом Британијом, Индонезијом, Канадом, Луксембургом, Немачком, Норвешком, Палестином, Португалијом, Турском, Сједињеним Америчким Државама, Француском, Словенијом, Хрватском, Црном Гором, Швајцарском и Шведском.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић, а присуствовали су у чланови и заменици чланова Одбора: Ана Караџић, Стефан Србљановић, Љиљана Малушић, Елвира Ковач, др Милорад Мијатовић, Лав-Григорије Пајкић, Дубравка Филиповски, Ђорђе Тодоровић, Предраг Рајић, Драган Шормаз, Весна Марковић и Душица Стојковић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 18. фебруар 2021. | 11. седница Одбора за спољне послове 18.02.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2