Четвртак, 17. октобар 2013.

11. седница Одбора за права детета

Поводом Светског дана борбе против сиромаштва, са посебним освртом на положај деце и самохраних родитеља, Одбор за права детета одржао је 17. октобра седницу, заједно са Одбором за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.


Председник Одбора за права детета др Небоша Стефановић истакао је да је потребно посветити посебну пажњу деци и самохраним родитељима који су, како је додао, увек на врху свих статистичких података када је реч о посебно угроженим групама грађана погеђених сиромаштвом. Он је навео да се у Србији за око 400.000 деце издваја нека врста материјалне надокнаде због социјалне угрожености, као и да је потребно већу пажњу посветити партнерским односима са медијима када је у питању извештавање о породичном насиљу и насиљу над женама.
Председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, Милица Дроњак оценила је да у Србији постоји најмање неколико десетина хиљада деце која немају основне услове за живот, а да су друга угрожена група самохрани родитељи. Она је додала да је борба против сиромаштва континуиран процес у коме је неопходно учешће свих друштвених чинилаца.
Заштитник грађана, Саша Јанковић навео је да се највећи број притужби, које упућују грађани, односи на угрожена економска и социјалне права. Он је истакао да механизми социјалне заштите не могу да помогну када су права грађана повређена због лоше економије. Јанковић је оценио и да су деца која просе на улици најугроженија категорија и да је неопходно донети стратегију и план како да се они заштите.
Поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва, члановима два Одбора обратили су се и Невена Петрушић, Повереница за заштиту равноправности, Јасмина Ивановић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Јудита Рајнхберг, директорка УНИЦЕФ-а за Србију и Хрватску, Ана Јовановић, председница Удружења Јелек, Драгана Соћанин, председница Удружења Родитељ и др Ивана Стевановић, директорка Центра за права детета.

Седница два одбора организована је уз подршку Програма УН за развој (УНДП), Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и УНИЦЕФ-а.

Седници су председавали др Небојша Стефановић и Љиљана Лучић, председник и заменица председника Одбора за права детета и Милица Дроњак, председница Одбора рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 23. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја