Уторак, 4. децембар 2012.

10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На 10. седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, која је одржана поводом обележавања 3.децембра, Светског дана особа са инвалидитетом, чланови Одбора разматрали су питања унапређења положаја особа са инвалидитетом, у светлу предстојећих законодавних активности.


Седници су присуствовали представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Националног демократског института, Националне организације особа са инвалидитетом Србије, Савеза глувих и наглувих Србије, Савеза слепих Србије, као и Центра за самостални живот особа са инвалидитетом.
Представници савеза истакли су да би било корисно да се већи број телевизијских програма прилагоди глувим и наглувим особама, да се обезбеди већа социјална подршка особама са инвалидитетом, омогући адекватан приступ објектима, посебно јавном превозу и тим поводом, позвали на контролу примене постојећих законских одредби.
Представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике су нагласили да је Министарство финансирало пројекте адаптације објеката, како би се особама са инвалидтетом олакшао приступ истим, финансиране су канцеларије тумача знаковног језика, као и пројекти за изградњу дневних објеката за особе са инвалидитетом. У наредном периоду радиће се на промовисању питања пословне способности особа са инвалидитетом, као и на изради закона о евиденцијама особа са инвалидитетом.
Представници Националног демократског института су истакли да ће и даље подржавати повезивање грађана и представника институција, у чијој је надлежности остваривање права особа са инвалидитетом.
Чланови Одбора су похвалили напредак који је остварен у области заштите права особа са инвалидитетом и побољшања њиховог положаја. Сложили су се да је неопходно што већи број објеката у Србији учинити приступачним особама са инвалидитетом, а посебно истакли важност доношења подзаконских аката, којима ће се ближе уредити ова област.
Председница Одбора је истакла да је на данашњој седници показана заједничка воља за унапређење положаја особа са инвалидитетом, и да ће Одбор, у оквиру својих надлежности, наставити да ради на изградњи друштва са што већом социјалном укљученошћу, у сарадњи са институцијама и организацијама које се баве проблемима особа са инвалидитетом.

Седници је председавала председница Одбора, Милица Дроњак.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2