28. мај 2013. Потпредседница Чомић и председник Стефановић на 10. Конференцији председника парламената земаља учесница ПСЈИЕ и 10. састанку РГ ПД ПСЈИЕ у Охриду

28. мај 2013. Потпредседница Чомић и председник Стефановић на 10. Конференцији председника парламената земаља учесница ПСЈИЕ и 10. састанку РГ ПД ПСЈИЕ у Охриду

Среда, 29. мај 2013.

10. Конференција председника парламената земаља учесница ПСЈИЕ и 10. састанак Радне групе парламентарне димензије ПСЈИЕ у Охриду

Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић учествовала је на 10. Конференцији председника парламената земаља учесница ПСЈИЕ и 10. састанаку Радне групе парламентарне димензије ПСЈИЕ, који су одржани у Охриду, од 26. до 28. маја, а у оквиру македонског председавања Парламентарном димензијом ПСЈИЕ.


10. састанак Радне групе парламентарне димензије ПСЈИЕ одржан је као увод у Конференцију председника, на којој је учествовао и председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић.
Радна група, у чијем раду је учествовала потпредседница Чомић, припремила је документа која су председници парламената усвојили на охридској Конференцији. Радна група, која је основана са циљем да дефинише модалитете и структуру будуће Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, разматрала је на 10. састанку преостала отворена питања у вези са успостављањем Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, као што су седиште секретаријата и буџет. Имајући у виду да о овим питањима није постигнут консензус, договорено је да се токам наредног румунског председавања настави рад Радне групе у циљу припреме преосталих докумената потребних за одржавање конститутивне седнице Парламентарне скупштине. Румунска делегација која ће председавати ПСЈИЕ у наредних годину дана је изразила уверење да ће успети да организује прву инагурациону седницу, имајући у виду да је састав делегација и консензуалан начин одлучивања договорен, што је довољна основа за сазивање прве седнице. Предлог посланика и члана Радне групе из Парламента Албаније да се у текст Финалне декларације, у делу који поздравља остварени напредак у процесу евроинтеграција за сваку земљу понаособ, уврсти и текст који се односи на Косово, делегација Народне скупштине је одбила. Радна група је председницима парламената на Конференцији у Охриду представила годишњи Извештај који садржи договорену структуру Парламентарне скупштине, што су председници прихватили истовремено поздрављајући напоре Радне групе, и честитајући на постигнутом договору и предложеном моделу.
На Конференцији председника ПСЈИЕ, учествовали су председници и потпредседници из скоро свих 12 држава чланица ове регионалне иницијативе, осим из Грчке и Албаније. Председник Народне скупштине је излагао на тему „Економска криза и нови изазови-улога националних парламената и међупарламентарне сарадње“, а потпредседница Чомић је говорила у делу који се односи на рад Радне групе и успостављање парламентарне скупштине. Други председници парламената су се захвалили делегацији Народне скупштине, председнику Стефановићу и потпредседници Чомић на напорима које су уложили у циљу постизања консензуса и залагању за успостављање Парламентарне скупштине.
На крају Конференције, усвојена је Финална декларација и Заједничка изјава, којима се званично завршило македонско председавање и којим се позива Парламент Румуније да, као наредни председавајући, одржи прву седницу Парламентарне скупштине ПСЈИЕ.

Овде можете преузети Финалну декларацију и Заједничку изјаву са Конференције.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја