Среда, 7. новембар 2018.

10. седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију одржао је данас, 7. новембра 2018. године, 10. седницу, која је била затворена за јавност, након које је председник Одбора Милован Дрецун, у складу са одредбама Пословника Народне скупштине, дао следеће саопштење за јавност:


„Одбор за КиМ је на данашњој седници размотрио Информацију Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, БИА, ВОА и ВБА о актуелној безбедносној ситуацији на КиМ и безбедности српског народа у јужној Покрајини.

На основу детаљне анализе стања на КиМ закључено је да је безбедносна ситуација релативно стабилна, али веома сложена и осетљива.

Постоје озбиљни показатељи могућности погоршања стабилности и нарушавања безбедности српског народа, чији се разлози огледају у општем незадовољству становништва политичком и економском ситуацијом на КиМ, израженим међуетничким тензијама, сложеној политичкој ситуацији, што су елементи који у наредном периоду могу крајње негативно да се одразе на безбедност на КиМ, а посебно на безбедност српског народа. Могуће су нове једностране акције Приштине које могу да угрозе безбедност Срба, а стални безбедносни ризик представља стално настојање Приштине да под своју контролу стави север КиМ.

Неприхватљиво је и крајње дестабилизујуће планирано трансформисање тзв. косовских безбедносних снага у „Војску Косова“ и притисак који се врши на појединце из редова српског народа да се придруже или остану у тој формацији. Стварање такве оружане формације је у пуној супротности са важећом Резолуцијом 1244 СБ УН, али и „Уставом“ Косова, те нема ни легалитет ни легитимитет. Та планирана формација ће бити чинилац максималног угрожавања безбедности српског народа, потпуно ће онемогућити смиривање међунационалних тензија и дестабилизоваће ситуацију на КиМ, али и регионалну стабилност.

У наредном периоду посебан ризик, као и до сада, биће покушаји Приштине да учлани Косово у Интерпол, што би у случају позитивног исхода резултирало бројним тајним оптужницама и расписивањем потерница против многих из редова српског народа.

Срби, посебно јужно од Ибра, живе тешко, готово без слободе, угрожена им је безбедност и кретање. Бројни су напади и провокације Албанаца према српском становништву, а само од јуна до данас регистровано је преко 40 етнички мотивисаних напада на Србе и њихову имовину.

Агресивна реторика албанских политичких лидера против званичног Беoграда и интензивна медијска кампања и фабриковање лажних вести, које појачавају тензије, уносе немир код српског народа и представљају један од чинилаца који додатно угрожавају безбедност.

Уочено је присуство и деловање вехабијско-селафијских групација, које су активне са позиција радикалног исламизма и чија је приоритетна мета деловања српски народ на КиМ. Такође, примећено је и појачано обавештајно деловање појединих западних служби посебно на северу КиМ, са намером пласирања разних дезинформација и лажи да би се Срби придобили за сарадњу и учешће у тзв. косовским безбедносним снагама и што више удаљили од званичног Београда.

Одбор за КиМ снажно апeлује и тражи од албанских политичких структура да тешке економске проблеме не решава тако што ће одговорност за такво стање потпуно неосновано пребацити на српски народ и званични Београд, чиме се албанско становништво радикализује против српског, већ да се посвети побољшању економске ситуације, борби против организованог криминала, тероризма и изузетно високе корупције.

С тим у вези осуђујемо поступак привремених институција самоуправе у Приштини да уведу додатне намете на робу која на КиМ долази из централне Србије и БиХ и тражимо од њих да у складу са постигнутим договорима омогуће несметан проток људи и робе.

Сматрамо да је албанска заједница на КиМ најодговорнија за безбедност српског народа, те позивамо и албанску заједницу и албанске политичке странке да покажу спремност и посвете се постизању компромисног и договорног решења са званичним Београдом“.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5