Субота, 30. септембар 2006.

У Дому Народне скупштине почео са радом Национални конвент о Европској унији у Србији

У Дому Народне скупштине, интонирањем химне Републике Србије и химне Европске уније, почело је прво Пленарно заседање Националног конвента о Европској унији у Србији.У Дому Народне скупштине, интонирањем химне Републике Србије и химне Европске уније, почело је прво Пленарно заседање Националног конвента о Европској унији у Србији.

Чланове Председништва Националног конвента, чланове радних група и госте на свечаном отварању, поздравио је, у име организатора Живорад Ковачевић, председник Европског покрета у Србији, а председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић и члан Председништва Националног конвента отворио је Прво пленарно заседање истакавши да је најприродније да се у Дому Народне скупштине, кући свих грађана Србије окупе сви учесници процеса европских интеграција. «Данас је добар дан за Србију и ми морамо да знамо на шта смо се обавезали и за шта смо постигли консензус. Данас гледамо у оно што је наша будућност – Србија омеђена и обезбеђена својом државом и европском будућношћу» истакао је председник Марковић. Он је присутне подсетио на Извештај Европске комисије из 2005. године у коме је посебно истакнут допринос Народне скупштине процесу европских интеграција, и посебно апострофирано доношење Резолуције о придружењу Европској унији, законодавна активност Народне скупштине и рад њених одбора. Он је поновио да је Народна скупштина узела активно учешће у раду Унапређеног сталног дијалога и оформила посебно одељење за усклађивање домаћег са законодавством Европске уније. Народна скупштина је новим изменама Пословника о раду омогућила додатно јачање скупштинских одбора и доношење новог Устава Србије. Истакавши добру сарадњу са свим нивоима власти и невладиним сектором, председник Марковић је позвао на очување оног што је до сада урађено и на наставак сарадње. Присутнима су се, у свечаном делу програма обратили и Александар Поповић, министар науке и заштите животне средине и члан Председништва Националног конвента и Њ.Е. Игор Фурдик, амбасадор Републике Словачке у Србији.

Национални конвент о Европској унији у Србији има за циљ јачање капацитета за процес европских интеграција и стварање форума за трајну и јавну дебату о европској будућности Србије. Основан је на иницијативу Европског покрета у Србији и Словачке асоцијације за спољну политику и састоји се од Председништва и шест радних група: политичка условљеност и домаће институције; регионална сарадња; правосуђе, слободе и безбедност; капитал и услуге; робе и пољопривреда.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја