Уторак, 7. новембар 2006.

У Дому Народне скупштине одржан састанак Групе Србија-НАТО

У Дому Народне скупштине одржан је данас седми састанак Групе Србија – НАТО за реформу одбране у организацији Министарства одбране Републике Србије.У Дому Народне скупштине одржан је данас седми састанак Групе Србија – НАТО за реформу одбране у организацији Министарства одбране Републике Србије.

Састанак је отворио председник Народне скупштине Предраг Марковић истакавши да одржавање оваквог скупа у Дому Народне скупштине представља поштовање и спремност да се у институцији која је највише законодавно и једино уставотворно тело у земљи одржи скуп посвећен реформи система одбране. Он је додао да је Србији данас потребна, како стабилност тако и промене, у свим сегментима живота па и у систему одбране и то у складу са законом и под демократском контролом. Он је истакао да модернизацијом Србије, систем одбране постаје гарант стабилности не само наше земље већ и целог региона. Војска Србије се по први пут налази у Уставу Републике Србије и предстоји нам доношење закона који су израђени у складу са системима одбране какви постоје у Европи. Војска Србије школује сјајан кадар, али не само за своје потребе већ и за регион, са циљем да сутра буде добар партнер свима. Он је додао да нас очекује у наредном периоду да у складу са Уставом и законом остваримо пуну контролу система одбране, и да уз усвајање стандарда омогућимо да постанемо функционални део европског и светског система безбедности.

У уводном делу програма на састанку су говорили и министар одбране Зоран Станковић, помоћник министра одбране за политику одбране Снежана Самарџић-Марковић и директор Дирекције за планирање снага НАТО-а Франк Боланд.

Циљ овог састанка је била анализа досадашњих активности реализованих у оквиру Групе Србија-НАТО за реформу одбране, постигнутих резултата и проблема у раду радних столова.

Група Србија - НАТО за реформу одбране почела је са радом у фебруару ове године са намером да се процес реформе система одбране усмери и убрза, а самим тим омогући брже укључивање наше земље у евроатланске интеграције. Иницијатива за формирање тог тела потекла је од Краљевине Норвешке, а тренутно у оквиру Групе постоји 15 радних столова чији су учесници представници МО и Војске Србије, осталих државних институција међународних и невладиних организација и НАТО.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5