8. октобар 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић отворио ученички парламент

8. октобар 2019. Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић отворио ученички парламент

Уторак, 8. октобар 2019.

У оквиру Дечије недеље одржана седница ученичког парламента

У Народној скупштини одржана је седница ученичког парламента у организацији „Пријатеља деце Србије“


Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић је, отворивши скуп, поздравио, у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић, у име свих народних посланика и чланова Одбора за права детета, као и у своје лично име, младе парламентарце.

Потпредседник Маринковић је истакао да се у Народној скупштини традиционално одржавају седнице ученичких парламената и том приликом деца своје школске клупе замењују скупштинским и износе своја мишљења, размењују искуства и указују на евентуалне проблема са којима се суочавају.

Народна скупштина жели да укаже на значај и допринесе јачању ученичког парламента, као једног од облика партиципације деце у доношењу одлука. Учешће у раду и функционисање ученичког парламента темељи се на Конвенцији о правима детета као основном документу за планирање и реализацију активности у току Дечије недеље, нагласио је Маринковић. Истакао је да је данашња седница ученичких парламената посвећена значају и изазовима које деца имају у традиционалним и новим медијима, као и њиховом праву на слободно изражавање.

„Свако дете има право на слободно изражавање сопственог мишљења и право да се његово мишљење узме у обзир у свим стварима и поступцима која га се тичу“, поручио је Владимир Маринковић.

Указао је на велику улогу медија у процесу одрастања деце, истакавши да је медијски утицај на децу и младе све израженији у зависности од медијских садржаја и нагласио да је поводом тога, неопходна још већа контрола од стране родитеља, али и од стране медијских кућа које пласирају различите садржаје. Такође, неизбежна је и контрола надлежних органа над радом медија у случајевима кршења медијских закона на штету детета, закључио је Маринковић.

Имајући у виду да су деца и млади веома отворени када је реч о медијским навикама и садржајима, заправо нису свесни да оне имају снажан утицај на њих, и да је управо због тога, неопходно јачати знања и вештине и поспешити едукацију о медијској писмености.

Током излагања, нагласио је да борба за људску слободу и слободу изражавања никада не престаје и да се слобода, дан за даном, све више осваја и учвршћује. Маринковић је поручио да деца, уз подршку родитеља, друштва и државе, треба да граде позитивну слику о себи, да раде на свом самопоуздању и самопоштовању.

„Наша је обавеза да са овог скупа пошаљемо јасну поруку да сви заједно треба да градимо здраво и толерантно друштво у коме ће медији у потпуности поштовати права деце и штитити их од садржаја који могу нанети штету њиховом моралном, интелектуалном и емотивном развоју. Зарад најбољег интереса детета, потребно је да се сви актери обавежу да уложе додатне напоре како би деца могла да развију све своје потенцијале, затим да створимо једнаке шансе за сву нашу децу и створимо окружење у коме ће се свако дете осећати сигурно, заштићено, срећно и здраво“, закључио је Маринковић.

У уводним излагањима, младим парламентарцима су се на седници обратили и државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Марија Вичек, извршна директорка Пријатеља деце Србија Ива Ераковић, представница УНИЦЕФ-а, представница Министарства културе и информисања Маја Зарић и психолог Првослав Плавшић.

Они су том приликом указали да се ове године обележава 30 година од усвајања Конвенције о правима детета Уједињених нација.

Заједнички су оценили да деца и млади нису довољно заступљени у медијима, указавши и на недостатак садржаја који им је намењен. Неопходно је да се деца медијски едукују, да унапређују своје вештине и знања и да, од пласираних медијских информација, бирају само тачне и корисне.

Поручили су им да њихови захтеви треба да буде јасни и гласни, да се чују позитивне поруке и да није довољно да буду само критични, већ треба радити на унапређењу унутар друштва и понудити више идеја, како би се евентуални проблеми решили.


Видео (1)

Уторак, 8. октобар 2019. | седница ученичког парламента у организацији Пријатеља деце Србије 08.10.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја