12. фебруар 2020. Пето заседање парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације

12. фебруар 2020. Пето заседање парламентарне Комисије за сарадњу између Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације

Среда, 12. фебруар 2020.

У Москви одржано Пето заседање српско-руске парламентарне комисије за сарадњу

Пето заседање парламентарне Комисије за сарадњу између Скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације одржано је данас у Москви.


Председница Скупштине Србије и председник Државне думе Вјачеслав Володин отворили су седницу комисије за сарадњу два парламента, а у даљем раду седницу су водили потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић и председник Одбора за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Сергеј Жигарев.

У радном делу комисије за сарадњу посланици два парламента разматрaли су парламентарну подршку и допринос у реализацији руско-српских споразума и договора у кључним и перспективним областима билатералне сарадње, између осталог у енергетици, информационим и комуникационим технологијама, дигиталној економији. Комисија је размотрила координацију рада Скупштине Србије и Државне Думе у јачању међународне и регионалне безбедности у оквиру билатералних и мултилатералних формата. Чланови Комисије разговарали су и о заштити историјског памћења и супротстављању хероизацији нацизма у контексту 75. годишњице завршетка Другог светског рата.

На Петом заседању Комисије испред Народне скупштине РС учествовали су председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, председник Посланичке групе пријатељства са Русијом и шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ОДКБ Милован Дрецун и народни посланици Сандра Божић, Дубравка Филиповски и Драгомир Карић.

Једна од кључних тачака заседања Комисије била је иницијатива за оснивање Института за очување историјског сећања. Заменик копредседавајућег Ђорђе Милићевић је нагласио да је овај предлог од огромног значаја за Србију и српски народ.

„Сведоци смо покушаја ревизије историје и покушаја да се минимизирају жртве српског и руског народа“, рекао је Милићевић. Подвукао је да је заједнички задатак да сачувамо наше заједничко наслеђе и да ће предложити Влади Републике Србије да се наука укључи, са циљем да се сачува права истина о креирању слободне Европе.

Сумирајући резултате рада Комисије, потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић је истакао да парламенти имају значајну улогу у подршци и унапређењу резултата билатералне сарадње и да су сва разматрана питања од непосредног интереса за две земље.

Милићевић је напоменуо да су подвучени велики капацитети сарадње у области енергетике и коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, као и значај што скорије ратификације потписаних споразума, и усаглашавања и потписивања нових докумената о сарадњи у области иновација и технолошког развоја, те да је наглашена важност пројекта Турски ток.

Потпредседник Скупштине је указао да је координација рада Државне Думе и Скупштине Србије у јачању међународне и регионалне безбедности у оквиру билатералних и мултилатералних формата од великог значаја и да је важно наставити са унапређењем парламентарних односа у међународним парламентарним институцијама.

У погледу заједничких напора у заштити историјског памћења и супротстављању хероизацији нацизма, указано је да очување антифашистичких традиција, супротстављање изобличавању историје рата и његових резултата представља данас један од најзначајнијих задатака, у чему две земље треба да наставе заједничке напоре.

„Најзначајнија актуелна питања од заједничког интереса која смо данас разматрали и сагласност коју смо постигли доприносе још чвршћем повезивању и координацији деловања два парламента“, нагласио је Милићевић и подвукао да и у наредном периоду парламенти треба да наставе са унапређењем свих видова сарадње у циљу даљег развоја традиционално блиских и пријатељских односа наше две земље и народа.

У име Државне думе у раду Комисије учествовали су и председник Одбора Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки, председник Одбора за економску политику, индустрију, иновациони развој и предузетништво Сергеј Жигарев, председник Одбора за енергетику Павел Заваљни, председник Одбора за одбрану Владимир Шаманов, заменик преседника Одбора за федерални поредак и локалну самоуправу Валентина Терешкова и председник Одбора за културу Јелена Јампољска, први заменик председника Одбора за културу Јелена Драпеко, члан Одбора за енергетику Натаља Назарова, први заменик председника Одбора за послове ЗНД, евроазијску интеграцију и везе са сународницима Константин Затулин и први заменик председника Одбора за Пословник и организацију рада Валериј Иванов и члан Одбора за одбрану, координатор руског дела Комисије Павел Дорохин.

Комисија за сарадњу Скупштине Србије и Државне думе формирана је децембра 2015. године, а на основу Споразума о сарадњи два парламента, до сада се састајала пет пута, наизменично, у Србији и Руској Федерацији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја