15. новембар 2021. Учесници 101. Роз-Рот семинара ПС НАТО

15. новембар 2021. Учесници 101. Роз-Рот семинара ПС НАТО

Понедељак, 15. новембар 2021.

У Народној скупштини отворен 101. Роз-Рот семинар ПС НАТО

Народна скупштина домаћин је 101. Роз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО „Евроатлантске интеграције, партнерство за мир и даљи кораци у суочавању са преосталим изазовима на Западном Балкану“, који се одржава од 15. до 17. новембра 2021. године у Београду.


Делегацију Народне скупштине предводи шеф Сталне делегације при ПС НАТО Драган Шормаз, који је на отварању семинара истакао да се ове године навршава 15 година од када је Србија приступила Програму Партнерство за мир са НАТО, и навео да je за то време много тога заједнички урађено и постигнуто.

На отварању семинара обратио се председник Народне скупштине Ивица Дачић, истичући важност овог парламентарног вида сарадње и указујући да учешће делегације у раду ПС НАТО доприноси остваривању заједничких циљева и интереса који проистичу из наше припадности Партнерству за мир.

Чланством у овом Програму, Србија остварује своје циљеве и интересе, као што су опредељеност ка очувању мира и стабилности у овом делу Европе, навео је Дачић и додао да нарочиту вредност види у учешћу српских представника у међународним мировним мисијама у оквиру Уједињених нација, чиме се даје важан допринос заједничким акцијама мирољубивог човечанства у оним кризним подручјима где је овакав ангажман неопходан.

Дачић је подсетио на принципијелни став Републике Србије да спроводи политику војне неутралности и истакaо да Србија уважава што НАТО и све њене чланице дубоко поштују овакво опредељење и не виде га као сметњу за интензивну и квалитетну сарадњу у обостраном интересу.

Председник Народне скупштине се у обрћању осврнуо и на безбедносне изазове на Косову и Метохији, истичући да Србија има са мисијом КФОР, која је под командом НАТО, висок ниво сарадње и да поштује мандат и улогу која јој је додељена.

Учесницима семинара се, путем видео поруке обратио председник ПС НАТО Џералд Коноли, који је изразио задовољство што може да се обрати на првом семинару који се одржава уживо од почетка пандемије. Он је истакао да је овај семинар подсетник да су стабилност и безбедност темељи за мир, којима Србија активно доприноси већ 15 година.

Демократска агенда Роуз-Рот семинара данас је од посебне важности и доказује да се стабилност може одржати само заједничким снагама, кроз заштиту и промоцију људских права, чији су главни алати правда, слобода и демократија, нагласио је Коноли. Подвукао је да НАТО подржава реформе Србије, безбедносну улогу коју Србија има у региону, дијалог Београда и Приштине, као и дијалог са Босном и Херцеговином.

Амбасадор Швајцарске у Републици Србији и Републици Црној Гори Урс Шмит, обраћајући се присутнима је истакао да Швајцарска подржава одржавање ових Роз-Рот семинара, који представљају одличну платформу за размену различитих мишљења у корист бољег међусобног разумевања и изградње безбедности и помирења путем дијалога. Питања стабилности региона Западног Балкана и друштвене кохезије, која ће се разматрати на овом семинару, од изузетног су значаја, навео је Шмит.

Заменик генералног секретара НАТО Мирче Геана, обратио се видео поруком и истакао да су Србија и њено дуготрајно партнерство са НАТО добри за народ у Србији, стабилност у региону и ширу трансатлантску безбедност.

Подвукао је да НАТО подржава реформе српских безбедносних снага и институција, а да се успешна сарадња огледа у заједничким мировним вежбама, пројектима у борби против тероризма, енергетске безбедности, помоћи током пандемије.

У свом обраћању Геане је навео да је НАТО посвећен миру и безбедности на Западном Балкану истакавши да КФОР пружа сигурност и безбедност кретања на подручју Косова и Метохије, као и да НАТО подржава стабилизацију односа Београда и Приштине. За крај свог излагања истакао је да ће НАТО наставити да буде посвећен јачању безбедности, унапређујући високо технолошке капацитете и сајбер одбрану, подижући спремност војних снага, као и безбедносну спремност од утицаја климатских промена.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је на отварању семинара истакла да је Србија, као војно неутрална држава, посвећена сарадњи са НАТО у оквиру Партнерства за мир, у циљу безбедности и стабилности региона Западног Балкана, али и целог света.

Партнерска сарадња са НАТО огледа се и кроз учешће Србије у Програму Наука за мир и безбедност, кроз који је успешно реализовано више од 40 заједничких пројеката, као и кроз спровођење Резолуције 1325 СБ УН „Жене, мир и безбедност“, који има за циљ промоцију родне равноправности, истакла је Брнабић.

Сарадња са НАТО се оствaрује и у области цивилне заштите и ванредних ситуација, као и кроз мировне мисије и операције, нагласила је председница Владе. Она је навела и да је Србија високо посвећена регионалној сарадњи, као и обезбеђењу стабилног и безбедног окружења и слободе кретања на Косову и Метохији, где се суочавамо са свакодневним безбедносним ризицима.

Током три дана рада, учесници Роуз-Рот семинара ће се фокусирати на регионална и актуелна безбедносна питања, односно на разматрање сарадње Републике Србије са ЕУ и НАТО, стабилност у региону Западног Балкана, управљање сектором безбедности, дезинформацијама, лажним вестима и друштвеном кохезијом на Западном Балкану, изазове пандемије вируса COVID-19 и климатске промене у регион, као и на економске, друштвене и еколошке изазове у земљама Западног Балкана.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 15. новембар 2021. | отварање 101. Роз-Рот семинара ПС НАТО 15.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 9. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја