22. јун 2010. Учесници јавног слушања

22. јун 2010. Учесници јавног слушања

Уторак, 22. јун 2010.

У Народној скупштини одржано јавно слушање о остваривању права избеглица у земљама порекла

Одбор за смањење сиромаштва одржао је 22. јуна Двадесет прву седницу, у форми јавног слушања, на тему „Остваривање права избеглица у земљама порекла“.


Одбор за смањење сиромаштва одржао је 22. јуна Двадесет прву седницу, у форми јавног слушања, на тему „Остваривање права избеглица у земљама порекла“.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Стојановић-Плавшић, а на седници су учешће узели и Владимир Цуцић, комесар за избеглице; Дејан Кладарин, представник Службе за правну заштиту УНХЦР-а; Миодраг Линта председник Коалиције удружења избеглица у Србији и Милојко Будимир, председник Асоцијације избегличких удружења и других удружења Срба из Хрватске.

Отварајући скуп, председница Стојановић-Плавшић истакла је да је седницу Одбора за смањење сиромаштва, са темом остваривање права избеглица у земљама порекла, сазвала поводом 20. јуна, Међународног дана избеглица и на иницијативу Коалиције удружења избеглица у Србији. Она је додала да се том приликом руководила и чињеницом да је Народна скупштина недавно донела Закона о изменама и допунама Закона о избеглицама, који се односи на питања проблема избеглих и питања њихове интеграције и у односу на Закон о социјалном становању, који такође даје решења за проблем становања избеглих. Она је додала да је то само један од начина решавања великог броја проблема са којима се избегли суочавају и да се до сада мало говорило о начинима остваривања њихових права у земљама порекла, било да желе да се у њих врате или не. У Београду је 25. марта ове године одржана Међународна конференција на тему трајних решења за избегла и интерно расељена лица и сарадњи земаља у региону, на којој су министари спољних послова земаља из региона констатовали да и даље постоје проблеми избеглица, али где је постигнута сагласност у вези са решавањем проблема остваривања права избеглих у земљама порекла. Председница Стојановић-Плавшић навела је и да, следећи жељу и намеру држава да се ово питање реши, Народна скупштина жели да да свој допринос овим питањима.

Комесар за избеглице Владимир Цуцић истакао је да су подаци о броју избеглих немилосрдни. Он је додао да је Србија готово заокружила законодавни оквир који третира питања избеглица и њихове интеграције у Србији. Оно што је сада приоритет сарадње Србије са земљама у региону јесте рад на решавању отворених питања у вези са остваривањем права избеглица у земљама порекла. Он је навео низ документата којима се земље региона руководе приликом решавања захтева избеглих посебно у вези са остваривањем права на повраћај станова и имовине.

Дејан Кладарин, представник Службе за правну заштиту УНХЦР-а навео је у свом обраћању учесницима јавног слушања да сви међународни документи наглашавају важност повратка имовине избеглима, али и важност остваривања других њихових права. Он је додао да се УНХЦР залаже за проналажење трајних решења за ова питања, нагласивши да су многе међународне организације, међу којима су поред УНХЦР-а и ОЕБС и Европска унија, донеле документ који сажима преостале проблеме избеглих које треба решавати са препорукама за конкретна решења. Он је оценио да се поводом ових проблема мора интензивирати регионална сарадња.

Ученицима скупа обратили су се и Миодраг Линта председник Коалиције удружења избеглица у Србији и Милојко Будимир, председник Асоцијације избегличких удружења и других удружења Срба из Хрватске, који су изнели примедбе својих чланова на сарадњу различитих удружења и државних институција по питањима решавања проблема избеглих. Они су оценили да су удружења спремна да дају свој допринос изналажењу трајних решења проблема.

У расправи о остваривању права избеглица у земаљама порекла учешће су узели и представници Министарства спољних послова и Кабинета потпредседника Владе Јована Кркобабића, задуженог за питања избеглих. Они су представили резултате који су остварени у претходном периоду на питању изналажења трајних решења за избегле и додали да су међународне организације става да проблеме треба решавати на основу Сарајевске декларације, као и да након Међународне конференције одржане у Београду, Министарство спољних послова ради на реализацији закључака овог скупа.

Представници удружења избеглица из читаве Србије, који су учествовали у раду, сложили су се да још увек нема валидних података о броју избеглица, нема координације између државних институција које се баве проблемима избеглих, изнели су низ притужби на рад Комесаријата за избеглице, немогућност да у земљама порекла учествују у процесу приватизације и остваре право на акције предузећа у којима су радили, питања повраћаја станова и кућа, остваривање социјалног и здравственог осигурања, право на пензије и повезивање радног стажа и слично. Они су поновили захтев институцијама у Србији да им омогуће да се директно укључе у решавање ових проблема.

Сумирајући расправу председница Одбора навела је да је важно успоставити бољу координацију на свим нивоима по питању решавања проблема избеглица, да је потребно побољшати систем евиденције лица и њихове имовине, да је од пресудне важности успоставити бољу примену међународних споразума и закона, које је Народна скупштина ратификовала и донела, али и да је наопходно да се што пре у скупштинској процедури и на дневном реду седнице Народне скупштине нађе закон о бесплатној правној помоћи, који би допринео да у постојећем амбијенту избелгице могу да остваре своја права у земљама порекла.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја