29. новембар 2022. Председник Народне скупштине са министром одбране Републике Кипар

29. новембар 2022. Председник Народне скупштине са министром одбране Републике Кипар

Уторак, 29. новембар 2022.

Др Орлић са министром одбране Кипра: Настављамо да бранимо међународно право

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је данас са министром одбране Републике Кипар Њ. Е. Хараламбосом Петридисом. Саговорници су заједнички констатовали спремност да добри политички односи буду темељ за додатно унапређење сарадње између Србије и Кипра у свим сегментима, првенствено када је реч о привреди, одбрани, као и на војно-економском плану.


Током састанка су потврђени одлични билатерални односи две земље, који почивају на узајамном поверењу и историјски потврђеној блискости два народа, а изражена је и посвећеност даљем јачању парламентарне сарадње, првенствено кроз доприносе Посланичке групе пријатељства са Републиком Кипар, која је традиционално формирана и у актуелном, XIII сазиву Народне скупштине Републике Србије. Биљана Пантић Пиља, председница ПГП са Кипром, такође је присуствовала састанку.

Председник Народне скупштине поручио је да дубоко цени принципијелан став Републике Кипар по питању непризнавања тзв. „Косова“ и континуирану подршку територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Известио је министра Петридиса о тешкој ситуацији на КиМ и потезима Приштине који, како је истакао, за циљ имају физичку елиминацију Срба са простора КиМ. „У оваквим, готово немогућим условима покушавамо да одржимо дијалог и потпуно је јасно да је Александар Вучић тај који чува мир и стабилност за све, док Аљбин Курти провоцира ескалацију и спроводи терор над српским народом“, рекао је др Орлић, подсетивши да се формирање Заједнице српских општина, основна обавеза Приштине из Бриселског споразума, игорише готово читаву деценију.

Министар Петридис је поручио да Кипар стоји чврсто иза одлуке о непризнавању тзв. „Косова“, те да ће по овом питању остати доследан и у будућности. „Неупитно је ко у процесу дијалога провоцира и не поштује договорено, а ко је конструктиван и опредељен за мир – јасно смо то чули и од Жозепа Борела. С обзиром на ситуацију и генерално тешке изазове са којима се суочава свет, наше земље морају да наставе сарадњу и остану јединствене у инсистирању да исти принципи важе за све и на неопходности да се свуда у свету поштује међународно јавно право“, рекао је министар Петридис.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5