3. новембар 2022. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадором  Кипра у Србији

3. новембар 2022. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадором Кипра у Србији

Четвртак, 3. новембар 2022.

Др Орлић са амбасадором Кипра: КиМ није sui generis случај, већ опасан преседан

„Традиционално изванредни билатерални односи две земље засновани су на историјски потврђеној блискости, чврстом пријатељству и солидарности два народа“, поручио је председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић током данашњег састанка са амбасадором Кипра у Републици Србији Њ. Е. Димитросом Теофилактуом.


Саговорници су истакли међусобну одлучност да се сарадња Србије и Кипра додатно унапреди у свим сегментима, а снажно партнерство две земље је, како су истакли, потврђено и одржавањем заједничких седница две владе, као и трилатералних састанака Србије, Кипра и Грчке.

Председник Скупштине Србије и амбасадор Теофилакту су се сагласили да је међупарламентарна сарадња на највишем нивоу, чему сведочи чињеница да председници два парламента редовно размењују посете.

Др Орлић је захвалио на принципијелном ставу по питању непризнавања тзв. „Косова“, чиме Република Кипар доприноси очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. Информисао је амбасадора Теофилактуа о ситуацији у јужној српској покрајини и једностраним потезима Приштине којима се угрожава безбедност и прети миру. „Последице овог питања надилазе границе Србије, и управо актуелна ситуација у свету показује да су наша упозорења била оправдана. Данас је јасно да су приче о КиМ као „sui generis“ случају биле само обмана. Тако нешто у пракси не постоји, већ постоји опасан преседан који је потенцијална претња за многе у свету“, поручио је др Орлић, додајући да Србија, упркос немогућим условима, остаје посвећена борби за мир и дијалог. Теофилакту је подвукао да Кипар задржава своју позицију по питању КиМ, те да утврђени принципи морају да важе за све. „Наше две земље су поносне, одлучне и упркос изазовима и притисцима, наставиће да чувају међународно право“, рекао је амбасадор Кипра.

Током састанка је изражена спремност да се политички добри односи две државе преточе у снажнију економску сарадњу. „Учинићу све да инвеститорима на Кипру представим Србију и упознам их са пословним амбијентом и изузетним условима за улагање који постоје у вашој земљи“, закључио је амбасадор Теофилакту.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 3. новембар 2022. | састанак председника Народне скупштине и амбасадора Кипра у Србији 03.11.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5