3. oктобар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Канаде у Републици Србији Њ. Е. Џајлсом Норманом

3. oктобар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Канаде у Републици Србији Њ. Е. Џајлсом Норманом

Понедељак, 3. октобар 2022.

Др Орлић са амбасадором Канаде: Србија је најбоље место за улагања у овом делу Европе

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Канаде у Републици Србији Њ. Е. Џајлсом Норманом, и том приликом истакао да су билатерални односи две земље веома добри и базирани на историјском савезништву у два светска рата.


„Стално унапређујемо наш дијалог, између осталог и дијалог на парламентарном нивоу“, истакао је др Орлић. Најавио је формирање Посланичке групе пријатељства са Канадом и у новом сазиву Скупштине Србије, и изразио уверење да ће бити једнако бројна и активна као прошла.

Истакао је Србија опредељена за даљи развој и јачање економских односа са Канадом. „Веома нам је важно да покажемо да је наша земља најбоље место за инвестиције у овом делу Европе. Поздрављам чињеницу да је један од приоритета амбасаде да канадске привреднике упозна са економском ситуацијом у Србији и најбољим условима за улагања који се временом само унапређују. Томе је изванредан доказ иницијатива „Отворени Балкан“ која већ даје резултате“, поручио је др Орлић и додао да је овај пројекат потекао управо из Србије и од председника Александра Вучића, а да има за циљ да цео регион, не само наша земља, постане атрактивнији за нова улагања. Поздравио је све досадашње и будуће канадске инвестиције. „Наша Народна скупштина заинтересована је за сарадњу на том и сваком другом плану, и даће свој пуни допринос уз спровођење свих најважнијих елемената државне политике: чување мира и стабилности за све, даљи развој и економски бољитак“, рекао је председник Скупштине.

Амбасадор Норман оценио је да су односи две земље добри, те да постоји простор за њихово даље унапређење. Како је истакао, приоритети Канаде су безбедност и стабилност Западног Балкана, у чему Србија као економски центар региона има конструктивну улогу. Поздравио је иницијативу „Отворени Балкан“ од које корист има цео регион. “Отварање тржишта је од интереса за сваку земљу чланицу ове иницијативе, а укидање граница омогућује бржу интеграцију целог региона у Европску унију“, поручио је амбасадор Норман.

Др Орлић је изразио захвалност на подршци коју Канада пружа Србији на европском путу, истичући да је чланство у ЕУ стратешко опредење наше државне политике. „Не чекајући да се формално реализују процеси везани за европску перспективу, ми већ сада радимо на томе да обезбедимо боље услове за живот наших људи, као и за рад и пословање у овом делу Европе. Отуда иницијатива „Отворени Балкан“. Кроз овај пројекат градимо најбоље могуће односе у региону, што је јако важно с обзиром на то да Приштина скоро свакодневно доводи у опасност мир и стабилност. И док се Београд залаже за дијалог, приштинска страна флагрантно крши све споразуме и договоре и иде дотле да угрожава и физичку безбедност српског народа на КиМ. Јасно је да смо ми она страна која се труди да сачува мир“, истакао је председник Скупштине Србије и додао да Приштина већ готово десет година одбија да испуни своју основну обавезу из Бриселског споразума и формира Заједницу српских општина. „Важно је да на отворен, фер и јасан начин говоримо о томе. Данас сви виде да је председник Србије Александар Вучић суштински доприносио да се спусте тензије на КиМ и да се нађе компромисно решење, док Приштина ради све супротно“, поручио је др Орлић.

Амбасадор Норман поздравио је посвећеност председника Вучића дијалогу, истичући да је опредељеност Србије за мир од изузетне важности. Подвукао је да ће улога мисије КФОР на КиМ наставити да буде у циљу очувања мира и стабилности.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 3. октобар 2022. | састанак председника Народне скупштине и амбасадора Канаде у Републици Србији 03.10.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1