4. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадором Републике Бугарске

4. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадором Републике Бугарске

Петак, 4. новембар 2022.

Др Орлић са амбасадором Бугарске: Над Србима на КиМ Приштина спроводи терор

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Републике Бугарске у Републици Србији Њ. Е. Петком Дојковим, са којим је разговарао о актуелној ситуацији у региону и даљем унапређењу сарадње у областима од обостраног интереса, посебно на плану економије, инфраструктуре и енергетике, истичући изградњу гасног интерконектора између две земље као један од приоритетних пројеката.


Како су констатовали, билатерални односи Србије и Бугарске су врло добри, а политички дијалог интензиван и развијен. Говорећи о парламентарној сарадњи, изражена је спремност за њено даље продубљивање кроз наставак динамичне размене посета на највишем нивоу, али и на нивоу радних тела и посланичких група пријатељства. Др Орлић је искористио прилику да током састанка упути честитку поводом избора новог председника Народног собрања Републике Бугарске Веждија Рашидова и пожели му успех у раду.

Председник Скупштине Србије информисао је амбасадора Дојкова о притисцима, претњама и отвореном терору са којима се суочава српски народ на КиМ, те истакао да ће Београд, на челу са председником Александром Вучићем, упркос немогућим условима, наставити да води одговорну политику мира и дијалога. „Представници Срба са КиМ су веома забринути, јер оно што Аљбин Курти ради претходних дана постаје горе из дана у дан. Председник Србије се стара да сачува дијалог и нађе решење, док са друге стране наилазимо на очигледан покушај да се ситуација доведе до ескалације. Потпуно је јасно каква је чија улога у овом тренутку и ко је генератор проблема, а ко се труди да сачува мир. Србија ће бити уз свој народ“, поручио је др Орлић.

Председник Народне скупштине је захвалио Бугарској на подршци коју пружа Србији у европским интеграцијама и истакао посвећеност регионалној сарадњи и иницијативи „Отворени Балкан“ која обезбеђује економски подстрек, под условом да се у региону сачува мир.

Амбасадор Бугарске је поздравио однос Србије према националним мањинама, постојећи законодавни оквир којима се њихова права штите, као и чињеницу да је у оквиру нове Владе Србије формирано и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Изразио је наду да ће српска страна наставити да пружа потребне услове за примењивање права бугарске националне мањине, у складу са најбољим европским праксама.

Саговорници су током састанка говорили и о могућностима за даље интензивирање већ одличне робне размене и заједнички оценили да сектор туризма има велики потенцијал за допринос укупном економском развоју обе земље, те је било речи о унапређењу сарадње и у овој области.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5