8. децембар 2022. Учесници састанка

8. децембар 2022. Учесници састанка

Четвртак, 8. децембар 2022.

Др Орлић са председницом Сталног одбора за економију, буџет и финансије Савета Републике Народне скупштине Белорусије и амбасадором Белорусије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас, на маргинама 60. Генералне скупштине Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње, са председницом Сталног одбора за економију, буџет и финансије Савета Републике Народне скупштине Републике Белорусије Татјаном Руњец и амбасадором Републике Белорусије у Србији Њ. Е. Валеријем Бриљовим.


Др Орлић је током састанка искористио прилику да захвали представницима Парламента Белорусије на учешћу у раду Генералне скупштине ПС ЦЕС.

На агенди разговора нашли су се билатерални односи две земље и њихово даље унапређење кроз међупарламентарну сарадњу, првенствено активним повезивањем посланичких група пријатељства. Др Орлић је, с тим у вези, изразио задовољство чињеницом да је Татјана Руњец уједно и члан Радне групе за сарадњу са НС РС у парламенту Белорусије.

У светлу одржавања Треће седнице Другог редовног заседања НС РС, на којој се води расправа о предлогу Закона о буџету за 2023. годину, др Орлић известио је саговорнике о економским успесима Србије. „Буџет за 2023. на најбољи начин осликава државну политику коју смо водили претходних година, али и велике планове које имамо за будућност. Успехе које је Србија постигла желимо и свима другима“, поручио је др Орлић.

Председница Сталног одбора и амбасадор Бриљов потврдили су принципијелан став у непризнавању тзв. „Косова“ и континуирану подршку територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, на чему је председник НС РС захвалио. „Бити на страни Србије данас значи бити на страни међународног права“, рекао је др Орлић.

Информисао је саговорнике о актуелној ситуацији на КиМ и опасним провокацијама Приштине, којима се крше сви потписани споразуми. „Срби су и физички угрожени, људе пребијају, хапсе, уништавају им се животи због „вербалног деликта“, одузима им се имовина. Крајњи циљ овог терора је јасан – протерати Србе са простора КиМ. Србија то неће дозволити и снажно стоји уз свој народ. То је порука председника Србије Александра Вучића и целе државе“, рекао је председник НС РС.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5