27. април 2023. Председник Народне скупштине са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA)

27. април 2023. Председник Народне скупштине са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA)

Четвртак, 27. април 2023.

Др Владимир Орлић на састанку са представницима Радне групе Савета ЕУ за проширење

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са представницима Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA), изразивши задовољство због досадашње сарадње са делегацијом ЕУ у Србији, као и резултата које је наша земља претходних година остварила са својим партнерима из ЕУ.


Председник НС РС је захвалио на подршци европском путу Србије, указујући на свеукупни напредак наше земље, како у економском погледу, тако и у бројним реформама спроведеним у циљу боље и просперитетније будућности свих наших грађана.

„Пуноправно чланство Републике Србије у ЕУ представља стратешко опредељење и приоритет наше спољне политике“, рекао је др Орлић, наглашавајући да је НС РС комплетирала реформу правосуђа започету променом Устава прошле године. „У непосредној сарадњи са Венецијанском комисијом, усвојили смо цео сет закона и тако обезбедили независност и самосталност судија и тужилаца на највишем нивоу у историји наше земље“, поручио је др Орлић.

Информисао је саговорнике о бројним активностима НС РС, којима се константно унапређује стандард у бројним значајним областима, као и у раду саме НС РС.

У име председавања Шведске Радним телом Савета ЕУ, Сузана Лисик је поновила посвећеност ЕУ перспективи Србије за чланство у Европској унији, подсетивши да је ЕУ највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије. Истакла је важност која се придаје парламенту у политичком дијалогу. Државе чланице ЕУ такође су подсетиле колико је важно да Србија даље убрза и спроводи реформе у основним областима, као што су владавина права и основна људска права, независност и функционисање правосуђа, слобода изражавања, укључујући слободу медија и борбу против корупције и организованог криминала. Државе чланице су поновиле и очекивања ЕУ да се Србија, као земља партнер и кандидат за придруживање ЕУ, усклади са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући и рестриктивне мере ЕУ, као кључни аспект процеса интеграције у ЕУ и снажан израз стратешког избора партнера и места у заједници вредности.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 27. април 2023. | састанак председника Народне скупштине са члановима Радне групе Савета ЕУ за проширење 27.04.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја