27. март 2023. Председник Народне скупштине са председником Владе Мађарске

27. март 2023. Председник Народне скупштине са председником Владе Мађарске

Понедељак, 27. март 2023.

Др Владимир Орлић са Виктором Орбаном у оквиру званичне посете Мађарској

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас, у оквиру званичне посете Будимпешти, са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, са којим је разговарао о наставку сарадње у свим областима, као и о свим кључним питањима за регион и Европу.


Др Орлић је истакао да Србија дубоко цени ниво достигнуте сарадње са мађарским пријатељима на готово свим пољима, било да се ради о спровођењу најважнијих инфраструктурних пројеката, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, међусобној подршци када је реч о енергетском снабдевању, или заједничком ангажману по питању спречавања нелегалних миграција. „Печат нашим односима и гаранцију за наставак сарадње дали смо и Уговором између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пријатељским односима и сарадњи у области стратешког партнерства, који је Скупштина Србије недавно потврдила, а посебан значај представљаће најављено формирање стратешког савета између две државе. Такође, изузетно смо захвални због помоћи коју нам је Мађарска пружила када је реч о складиштењу гаса и решености да нам те капацитете уступи и наредне зиме. Поносни смо на све што радимо заједно, као и на снажно и искрено пријатељство наша два народа“, рекао је др Орлић. 
 
Током састанка су поздрављени интензивни контакти између званичника две земље на свим нивоима, првенствено пријатељски однос премијера Мађарске и председника Републике Србије. „Ово пријатељство је претходних година изнедрило само бенефите за наше две земље и наша два народа, и искрено желимо да наставимо да, у том смеру и са тим циљем, заједно радимо и у будућности“, поручио је др Орлић. 

 Председник НС РС је захвалио Влади Мађарске због исказаног односа према припадницима српске заједнице у Мађарској и чињенице да је њихов положај претходних година достигао ниво историјског максимума. Поручио је да Србија посебно цени снажну и континуирану подршку премијера Орбана, коју нашој земљи и лично пружа на њеном европском путу, као и јасну и снажну политичку подршку Србији по свим важним питањима. „Изузетно поштујемо и ценимо пријатељство које Мађарска гаји према Србији, пријатељство које и ми према вама осећамо, и будите сигурни да подршку и испружену руку за сваку сарадњу можете очекивати и са наше стране - увек“, рекао је председник НС РС.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја