19. април 2023. Председник Народне скупштине са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

19. април 2023. Председник Народне скупштине са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

Среда, 19. април 2023.

Др Владимир Орлић са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације, на челу са Јеленом Афанасјевом, председницом Групе за сарадњу са НС РС и чланицом Одбора за спољне послове.


Др Орлић је делегацији Савета Федерације пожелео добродошлицу у Скупштину Србије која, како је истакао, представља огледало суверене воље грађана Републике Србије. „На слободним изборима које смо спровели прошле године, а које сте имали прилике да посматрате, народ Србије је убедљивом већином дао подршку слободној, сувереној и самосталној политици која, на првом месту, води рачуна о нашим државним и националним интересима, а коју предводи председник Републике Александар Вучић“, поручио је председник НС РС.

Говорећи о изузетно тешкој и сложеној ситуацији у јужној српској покрајини, др Орлић је указао на опасне, једностране потезе усмерене против српског народа, а које свакодневно предузима режим Аљбина Куртија. Подсетио је и да се данас навршава десет година од потписивања Бриселског споразума, те да исто толико Приштина игнорише и негира прихваћену обавезу – формирање ЗСО. Афанасјева је истакла да се став Русије по питању КиМ неће мењати, те је пренела подршку и разумевање за позиције наше земље, на чему је председник НС РС захвалио.

Саговорници су током састанка изразили задовољство до сада оствареном међупарламентарном сарадњом, исказујући спремност за њен даљи развој. Афанасјева је посебно указала на значај сарадње у оквиру регионалних и међународних парламентарних организација, као и важност одржавања сталних контаката између посланичких група пријатељства, које би могле допринети повезивању региона и градова у Републици Србији и Руској Федерацији, те њиховој ближој сарадњи у областима културе, образовања и економије.

Састанку са председником Народне скупштине присуствовали су и Владимир Кругли и Андреј Чернишев, чланови делегације Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације, као и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко.


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 19. април 2023. | састанак председника Народне скупштине са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације 19.04.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја