15. март 2023. Председник Народне скупштине са посланицима Националне скупштине Републике Француске

15. март 2023. Председник Народне скупштине са посланицима Националне скупштине Републике Француске

Среда, 15. март 2023.

Др Владимир Орлић са посланицима Националне скупштине Републике Француске

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са посланицима Националне скупштине Републике Француске Фредериком Петијем и Марин Амле.


Како је оценио, билатерални односи две земље су традиционално блиски и у сталном напретку, првенствено захваљујући интензивном политичком дијалогу на свим нивоима. Указао је на значај историјске, прве званичне посете председника Сената Републике Француске Жерара Ларшеа Београду, реализоване у новембру прошле године, оцењујући је као снажан подстрек за додатно интензивирање парламентарне сарадње.

Саговорници су истакли значај бројних капиталних инфраструктурних пројеката које Република Србија реализује са француским партнерима, констатујући да економска сарадња две земље из године у годину бележи рекордне резултате.

На састанку је било речи и о европском путу Србије. Др Орлић је указао на остварени напредак у практично свим областима које спадају у владавину права, као и на усвајање сета нових правосудних закона, којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године. „Посебан аспект, када је реч о нашем европском путу, чини Поглавље 35 које се односи на дијалог Београда и Приштине. Свесни смо да само дијалог представља начин да се сачува мир и стабилност за све који овде живе. Зато смо за дијалог недвосмислено опредељени, али уз испуњење основних предуслова – да се коначно, после деценије чекања, формира ЗСО, да се за Србе на КиМ осигура безбедност и да коначно престане најбруталније и свакодневно кршење основних људских права нашег народа од стране Приштине и Аљбина Куртија лично“, рекао је др Орлић, додајући да Београд наставља да спроводи државну политику мира, стабилности, економског и друштвеног развоја. „Ту политику у нашој земљи предводи председник Александар Вучић, за њу је добио мандат и убедљиву подршку народа, а јединствено иза ње стоје и НС РС, и Влада Србије. Јединствени и окупљени око те државне политике успели смо током претходних година да остваримо историјске резултате у економији, инфраструктури и други областима“, закључио је др Орлић.

Посланици Националне скупштине Републике Француске поручили су да, када је реч о значају формирања ЗСО и очувању безбедности Срба на КиМ, у Европској унији данас постоји недвосмислен консензус. Такође, потврдили су подршку европским интеграцијама Србије и читавог Западног Балкана. „Балкан је будућност Европе и Европа је будућност Балкана“, поручили су француски посланици, те искористили прилику да председнику Народне скупштине честитају на обављеном послу у циљу амбициозне реформе правосуђа у Србији, чије спровођење остаје од суштинског значаја.


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 15. март 2023. | састанак председника Народне скупштине са посланицима Националне скупштине Републике Француске 15.03.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја