27. март 2023. Председник Народне скупштине са представницима Самоуправе Срба у Мађарској

27. март 2023. Председник Народне скупштине са представницима Самоуправе Срба у Мађарској

Понедељак, 27. март 2023.

Др Владимир Орлић разговарао са представницима Самоуправе Срба у Мађарској

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је данас, у оквиру званичне посете Будимпешти, са представницима Самоуправе Срба у Мађарској.


Како су представници Самоуправе нагласили, њихов положај је претходних година достигао ниво историјског максимума. Поручили су и да је Мађарска пример земље у којој мањине остварују висок степен права и слобода. „Влада Мађарске примарно потпомаже народности и ми, Срби у Мађарској, протеклих десет година живимо своје златно доба. Драго нам је да владе Републике Србије и Мађарске негују добре односе, што за нас, као и за Мађаре у Србији, резултира само конкретним бенефитима“, истакли су представници Самоуправе на састанку.

Информисали су председника Скупштине Србије о активностима које предузимају како би очували писмо, културу, традицију и национални идентитет, те указали на важност контаката и координације са матицом, како би се њихов положај додатно унапредио у оним сегментима где за то и даље има простора. Др Орлић је поручио да Самоуправа Срба у Мађарској може да рачуна на помоћ Србије по свим питањима од интереса, а представници Самоуправе потврдили су да, недвосмислено, као никада раније, имају и помоћ и подршку Републике Србије.

На састанку са председником Народне скупштине Републике Србије били су Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској, Игор Душан Рус, потпредседник Самоуправе, Љубомир Алексов, портпарол српске националности у Парламенту Мађарске, Борислав Рус, председник Српске самоуправе у Будимпешти, као и Петар Ластић, потпредседник Српске самоуправе у Будимпешти.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја