Среда, 7. октобар 2009.

Два ученичка парламента посетила Народну скупштину

Чланови парламената Четврте београдске гимназије и Економског факултета у Београду посетили су 7.октобра Дом Народне скупштине.Чланови парламената Четврте београдске гимназије и Економског факултета у Београду посетили су 7.октобра Дом Народне скупштине.

“Млади парламентарци” присуствовали су делу седнице Народне скупштине и у пратњи кустоса обишли Дом Народне скупштине, а затим се упознали са изборним системом, поделом власти и процедуром доношења закона у Републици Србији.

Посету је организовала Канцеларија за комуникацију народних посланика са грађанима, која ће, како је планирано, организовати посете свих ђачких парламената у Београду.

Обраћајући се ученицима и студентима, народни посланик Ненад Константиновић је рекао да су посете ученичких парламената права прилика да се млади упознају са радом Народне скупштине, који, према његовим речима, није на прави начин представљен у јавности. Он је оценио да ученици средњих школа и факултета треба да покрену иницијативу и укључе се у рад својих образовних институција, али и да својим сугестијама и предлозима утичу на рад министарстава и државе.

Средњошколци и студенти су се највише интересовали за процедуру доношења закона, као и за примања посланика, који, према речима Константиновића, од 2005. године месечно примају 75 хиљада динара.

Чланови ученичких одбора поставили су и бројна питања везана за европске интеграције. Народна посланица Наташа Вучковић је објаснила да Србија до приступања Европској унији мора да усвоји још око 50 хиљада страница законских текстова. Посебно је указала на значај иницијатива које покрећу средњошколски и студентски парламенти, јер су управо неки њихови захтеви условили важне измене у појединим законским актима, рекла је Наташа Вучковић.

Младим парламентарцима обратили су се и народни посланици Дејан Николић и Едип Шерифов.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја