Недеља, 21. јануар 2007.

Реч председника Народне скупштине након парламентарних избора

Даме и господо, пре петнаест минута затворена су биралишта на првим парламентарним изборима у Србији као самосталној држави и првим после доношења Устава Србије.


Даме и господо,

пре петнаест минута затворена су биралишта на првим парламентарним изборима у Србији као самосталној држави и првим после доношења Устава Србије.
И то је све због чега је ове изборе могуће назвати историјским или пресудним. За државу, а верујем и за све грађане који су се годинама борили за демократију, много је важније да су ови избори редовни, да је двомесечна кампања била у оквиру коректности, да је одзив био велики и да ће за резултат имати неспорну одлуку грађана и заступљеност и политичких опција и интереса националних мањина. Због тога се и овог пута захваљујем свима који су данашњим изласком на изборе потврдили демократску зрелост Србије и захваљујем се свима који су ове изборе посматрали и контролисали.
Имам једну добру вест за странке које су учествовале у кампањи.. Највећи део закона које су обећавали већ постоји. Или су изгласани или су у процедури.
Имам још једну вест. Начин рада у Народној скупштини је промењен и при избору својих посланика мораће да воде рачуна о томе да то морају да буду не људи које седе и чувају кворум већ они који су способни да утичу на законе јер ће скупштина имати велики посао у складу са уставом и уставним законом, у складу са тиме да јој се додају послови одбране и спољне политике и због тога ће, као што је новим пословником омогућено радити у две зграде и три сале за редовне седнице.А Србију и делегације њене скупштине чекају у овој години и председавање министарским комитетом Савета Европе, а вероватно и једно заседање ПС ОЕБС-а и успостављање регионалне канцеларије Пакта за стабилност.
Један сегмент у развоју парламентаризма и успостављању државе је завршен али нас све чека велики даљи посао и још много тешких одлука. Због тога је неопходно да се за даљи рад скупштина што пре конституише, изабере председника и радна тела и приступи избору владе и успостављању институција које треба да брже спроводе донете законе.
Истовремено обавештавам и грађане и странке да за спровођење резултата данашњих избора не постоје никакве препреке у оквиру судства ни приликом добијања коначних резултата ни приликом верификације мандата јер су то Устав и уставни закон јасно дефинисали а постојећи државни органи ће поступити у складу са тим..
Желим свим листама које су учествовале добре резултате, желим да их приме достојанствено и биће ми задовољство да у складу са тим резултатима што пре закажем конститутивну седницу новог сазива.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја