Субота, 10. јул 2021.

Први круг друге фазе процеса међустраначког дијалога у Србији уочи предстојећих избора

Заједничка изјава фасилитатора, Европског парламента и председника Народне скупштине Републике Србије, г. Ивице Дачића.


Први круг друге фазе међустраначког дијалога потпомогнутог од стране Европског парламента одржан је 9. и 10. јула у Београду. На њему је апеловано да се остваре опипљиви резултати како би се унапредила равноправности изборне утакмице пре наредних избора.

Фасилитатори дијалога су били бивши посланик у Европском парламенту Кнут Флекенштајн, и посланици Европског парламента Владимир Билчик (ЕПП, СК), известилац за Србију из Одбора за спољне послове и Тања Фајон (С и Д, СЛ), председавајућа Делегације за односе са Србијом. Народну скупштину Републике Србије је представљао њен председник, Ивица Дачић.

На дијалогу су се по први пут за истим столом окупили лидери и представници посланичких група и опозиционих странака и платформи.

„Поздрављамо присуство представника широког спектра политичких снага, као и њихову посвећеност дијалогу. Свесни смо да и даље постоје изазови у вези са изборним процесом и заједно ћемо радити на њиховом решавању. Потврђујемо наше опредељење да подржимо интегритет изборног процеса.

Желимо да нагласимо важност правичног приступа медијима, медијског плурализма, као и поштовање професионалне етике и медијских стандарда, нарчито у току предизборних и изборних кампања.

У овом тренутку је потребно искористити замајац који је дијалог створио. Данас је потребније више него икада да се оствари конкретан напредак који се може делотворно применити пре наредне изборне кампање.

Спремни смо да подржимо настојања учесника у међустраначком дијалогу да се постигне договор о изборним условима“

Европски Парламент остаје посвећен пружању подршке Републици Србији и Народној скупштини Србије у процесима реформи који се односе на европске интеграције земље.

Фасилитатори су представили ЗАКЉУЧКЕ и договорили су се да у истом формату одрже наредни састанак 17. и 18. септембра 2021. године у Београду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31