Петак, 14. мај 2021.

Пета седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију је на седници, која је била затворена за јавност, одржаној 14. маја 2021. године, размотрио Информацију Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини о току Дијалога између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Одбор је констатовао да је српска страна исказала потпуну посвећеност дијалогу, али да Приштина чекајући позитивну оцену ЕУ за добијање визне либерализације, у првој половини јуна 2021. године, намерно пролонгира наставак дијалога.


Одбор је оценио да је током претходних пет месеци дијалога постигнута широка начелна сагласност око кључних елемената за решавање спорних питања, али да договори нису закључени јер је питање форме њиховог закључења остало отворено. По питању финансијских потраживања имовине није постигнут никакав напредак, док су усаглашени, али не и договорени, кључни принципи који се тичу питања економске сарадње, несталих и интерно расељених и избеглих лица.

Одбор са жаљењем констатује да због неспремности Приштине нема значајнијег помака у имплементацији договорених споразума у оквиру Дијалога. Разговори на тему формирања Заједнице српских општина, која је од највећег значаја за српску страну, нису започети због грубог одбијања Приштине да у њима учествује. Истовремено, Приштина наставља да крши договоре који се односе на споразуме из области правосуђа, слободе кретања, полиције, цивилне заштите, главног моста у Косовској Митровици и званичних посета.

Одбор упозорава да једностраним потезима, по питању трафостанице „Валач“, Приштина додатно може дестабилизовати ситуацију на северу Косова. Такође, упозоравамо да промовисање и прихватање тзв. Косовских безбедносних снага и њихово учешће на војној вежби „Тренутни одговор 21“, представља опасност по мир и безбедност у региону.

Одбор је оценио да Приштина наставља са покушајима да питања из преговарачког процеса решава једнострано, мимо дијалога, како би избегла обавезе из преговарачког процеса и онемогућила Републику Србију да напредује у европским интеграцијама.

Одбор се снажно залаже за наставак дијалога између Београда и Приштине и за решавање свих отворених питања на миран начин.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја