Среда, 8. фебруар 2023.

Пета седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности одржао је, 8. фебруара 2023. године, Пету седницу Одбора. На седници, која је била затворена за јавност, Одбор је разматрао и усвојио редовне извештаје о раду Безбедносно-информативне агенције и извештаје о стању безбедности у Републици Србији, који обухватају период од 1. октобра 2021. године до 30. септембра 2022. године.


Александар Вулин, директор Безбедносно-информативне агенције упознао је чланове Одбора са свим најзначајнијим активностима БИА у претходном периоду и дао исцрпне одговоре на сва питања, чиме је члановима Одбора омогућено потпуно сагледавање реализованих активности и задатака из надлежности БИА.

Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности сложио се у оцени да је стање безбедности у Републици Србији стабилно, иако су у претходном периоду поједини изазови, ризици и претње по безбедност добили на интензитету услед глобалних политичких, безбедносних и економских промена, насталних првенствено као последица руско-украјинског сукоба. Бечић је истакао да ситуација на Косову и Метохији има потенцијал да буде извор нестабилности целог региона, а не само Републике Србије, као и да је јасно да чврсто опредељење председника Александра Вучића и Владе Републике Србије за наставак преговора представља настојање да се одрже мир и стабилност.

Чланови Одбора позитивно су оценили извештајe Безбедносно-информативне агенције и констатовали да је у извештајном периоду Безбедносно-информативна агенција реализовала све планиране и ванредне задатке из својих надлежности прописаних законом. Чланови Одбора подржали су рад Агенције и њених припадника и истакли да и у будућности очекују да припадници Агенције пожртвовано и професионално обављају своје задатке и послове на очувању уставног поретка земље.

Поздрављено је континуирано унапређење билатералне и мултилатералне сарадње са државним органима Републике Србије, као и са партнерским сродним службама. Оцењено је да овакав вид сарадње доприноси изналажењу најефикаснијих начина за супротстављање актуелним безбедносним изазовима, како на регионалном, тако и глобалном плану.

Седници је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Александар Мирковић, Невена Ђурић, Ненад Томашевић, Никола Драгићевић, Александар Марковић, Дарко Јовановић и Угљеша Марковић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја