Петак, 9. септембар 2016.

Пета седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције одржао је Пету седницу 9.септембра, заједно са Одбором за људска и мањинска права, на којој су разматрани положај и права ЛГБТ особа у Републици Србији.


На почетку седнице председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић истакла је да идући у сусрет одржавању Параде поноса, али и раду на отвореним преговарачким поглављима 23 и 24, било је потребно да се ова тема размотри на одборима Народне скупштине.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић подсетио је да су овај Одбор и Одбор за европске интеграције у претходне две године имали више заједничких седница, али и конкретних активности усмерених на побољшање положаја и права најосетљивијих групација, као и да је данас прилика да се види колико је до сада урађено. Он је подсетио да је у плану рада Одбора за наредни период спровођење активности које имају за циљ унапређење права најугроженијих група у друштву, а септембра ове године може се рећи да промене постоје, међутим оне нису довољне да би се припадници ове заједнице осећали равноправно и да би остварили своја Уставом загарантована права, додао је Омеровић. Њихови проблеми су постали видљивији, као и њихово право на окупљање, рекао је Омеровић и изразио наду да ће Парада поноса протећи мирно. Он је оценио да је сарадња ЛГБТ популације са Народном скупштином, али и другим државним органима и институцијама добра, као и да данас постоји и политичка подршка правима ове популације.

Јасна Плавшић, руководилац Групе за антидискриминациону политику у Канцеларији за људска и мањинска права представила је активности Канцеларије које треба да допринесу побољшању положаја ЛГБТ особа. Она је оценила да се Република Србија посвећено бавила поштовањем људских права и да можемо бити задовољни успостављањем механизама за поштовање људских права у земљи. Она је додала и да је тема поштовања прва ЛГБТ особа присутна у јавности, као што је присутна и дискриминација особа према родном идентитету и сексуалној оријентацији. Оно што је Канцеларија урадила, а што је оцењено као најважније, јесте успостављање два механизма за праћење стања људских права и за превенцију дискриминације.

Александар Василијевић, помоћник начелника Управе полиције испред Министарства унутрашњих послова представио је активности Полиције на остваривању права свих грађана. Он је оценио задовољавајућим ниво остварености заштите људских права ЛГБТ популације, као и да је МУП посвећен потпуном остваривању права свих грађана, а да Полиција пружа свим грађанима потпуну заштиту. Он је укратко представио активности Полиције по овом питању и њену стратегију у заједници.

У расправи која је уследила чланови два одбора сложили су се да је на унапређењу положаја и права ЛГБТ особа доста урађено у претходном периоду, али да је потребно унапредити остваривање њихових права у пракси. Говорило се о евентуалном увођењу посебних права за посебне групе и ефекте које то може да има на остваривање људских права других група у друштву, о општој борби против дискриминације, поклањању пажње овом проблему још у образовном систему, истополним браковима, праву на усвајање деце, одредбама Закона о забрани дискриминације, раду Повереника за заштиту равноправности, о имплементацији већ усвојеног законодавног оквира, и друго.

Представници ЛГБТ популације говорили су о конкретним проблемима са којима се суочавају, о дискриминацији и насиљу, и позвали чланове одбора Народне скупштине да се подсете да се неки људи поред њих сваког дана суочавају са обим проблемима и да им то буде мотив за рад. Такође, поздрављен је рад ових одбора и пракса сарадње са организацијама ЛГБТ популације, као и рад полиције, што није случај са свим институцијама система.

Скупу су присуствовали представници више министарстава, институције Заштитника грађана, Повереника за заштиту равноправности, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података од личности, УНДП-а, Делегације ЕУ у Србији, Иницијативе младих за људска права, Асоцијације Дуга, Квирија центра, Инситута за социјалне науке, Геј лезбијског инфо центра, Геј стрејт алијансе, Групе за подршку младим ЛГБТ особама „Изађи“ из Новог Сада, Удружења грађана Егал, Да се зна, Параде поноса, Савеза за једнака права ЛГБТИ особа Западног Балкана и Турске, Београдског центра за безбедносну политику, као и шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

Након расправе о јединој тачки дневног реда чланови Одбора су једногласно усвојили Закључак који можете прочитати овде.

Седници је председавала председница Одбора Мариника Тепић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Жарко Мићин, Оливера Пешић, Звонимир Ђокић, Гордана Чомић, др Муамер Бачевац, Хаџи Милорад Стошић, Балинт Пастор, Александар Стевановић, Весна Марковић, Душица Стојковић и Драган Шормаз.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 9. септембар 2016. | Трећа седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Пета седница Одбора за европске интеграције 09.09.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја