Уторак, 28. август 2007.

Пета седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 28. августа, разматран је Предлог закона о путним исправама.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 28. августа, разматран је Предлог закона о путним исправама. Седници Одбора председавао је Милош Јевтић.

Образлажући нови закон, секретар Министарства унутрашњих послова Милорад Тодоровић истакао је да је његово усвајање један од приоритета у припремама за прикључење наше земље европским интеграцијама. На новим пасошима, уместо досадашњих, наћи ће се симболи државе Србије.

Тодоровић је рекао да Предлог закона о путним исправама предвиђа да издавање нових пасоша почне 1. марта 2008. године, а да до краја те године буду замењени сви стари пасоши. Пасош ће важити пет година, за млађе од 14 година две године, а може се издати и са краћим роком важења.

Новина у пасошима биће могућност аутоматског очитавања података, што ће омогућити већу и бољу контролу преласка граница и спречавања криминала, тероризма, илегалних миграција и других злоупотреба, рекао је представник МУП-а и навео да се у свету све више пажње посвећује контроли границе. Према његовим речима, свега 11,24 одсто грађана Србије има пасош, што је последица отежаних услова за путовање у иностранство, а посебно за добијање виза.

Одговарајући на питања чланова Одбора, Тодоровић је рекао да ће се путне исправе издавати само у Србији, у полицијским управама или станицама МУП-а на чијем подручју је пребивалиште односно боравиште подносилаца захтева, а у року од 30 дана, као и да је тај период остављен због времена које је потребно за издавање пасоша грађанима из унутрашњости. Чланови Одбора су указали да би требало да се разјасне поједине одредбе новог закона, а посебно оне које које се тичу добијања дипломатског пасоша и заштите података о грађанима. Тодоровић је, такође, рекао да је технички све спремно да се до краја наредне године замене стари пасоши за нове, али да не зна колико ће то коштати грађане.

Директорка Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић поздравила је доношење овог закона у предвиђеном року, јер ће пасоши бити у складу са европским, што ће омогућити лакше путовање.Она је истакла да је важно да, поред овог закона, до краја године у скупштинску процедуру уђу закони о државној граници, о азилу и о странцима.

На овој седници, чланови Одбора обавештени су о програму “Међународна стипендија Парламента СР Немачке”, који је представио министар саветник у Амбасади Републике Немачке Георг Енцвајлер.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5