Четвртак, 27. децембар 2007. - Субота, 29. децембар 2007.

Осма седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години

Председник Народне скупштине Оливер Дулић сазвао је Осму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години за 27. децембар са почетком у 16.00 часова.Председник Народне скупштине Оливер Дулић сазвао је Осму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години за 27. децембар са почетком у 16.00 часова.

Народна скупштина је усвојила следећи дневни ред:

1. Предлог закона о територијалној организацији Републике Србије, који је поднела Влада,

2. Предлог закона о локалној самоуправи, који је поднела Влада,

3. Предлог закона о локалним изборима, који је поднела Влада,

4. Предлог закона о главном граду, који је поднела Влада.

Првог дана рада, на почетку заједничког начелног претреса о предлозима закона о територијалној организацији Републике Србије, о локалној самоуправи, о локалним изборима и о главном граду, образложење предложених закона дао је министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Министар Марковић је истакао да је сет системских закона о локалној самоуправи израђен на основу анализе стања у локалним самоуправама са циљем да се обезбеди стабилност у локалним самоуправама и даља децентрализација у мери која ће омогућити даљи развој. Према Предлогу закона о територијалној организацији формиран је већи број од досадашњег јединица локалне самоуправе са својством града, па ће Србија имати 23 општине и 24 града, укључујући Београд.

Министар Марковић се посебно осврнуо на најзначајније новине у Предлогу закона о локалним изборима. Законским предлогом је предвиђен изборни цензус од пет одсто, мањине и даље уживају заштиту, на нови начин се формира изборна листа према новим условима за кандидовање, а побољшања су преложена и у формирању и раду органа за спровођење избора. Такође је додао да је предвиђено да се први локални избори по ступању на снагу овог закона одрже у року који не може бити краћи од 120 дана ни дужи од 180 дана од дана расписивања избора, како би се са законом ускладили акти локалних самоуправа. Милан Марковић је укратно упознао народне посланике и са најзначајнијим решењима у Предлогу закона о главном граду.

До краја дана, у продуженом раду Народна скупштина је обавила заједнички начелни претрес о предлозима закона о територијалној организацији Републике Србије, о локалној самоуправи, о локалним изборима и о главном граду.

Дан за гласање

Другог дана рада, 29. децембра, Народна скупштина је обавила претрес у појединостима о предлозима закона о територијалној организацији Републике Србије, о локалној самоуправи, о локалним изборима и о главном граду.

У Дану за гласање, који је председник Оливер Дулић одредио по окончању претреса у појединостима о свим предложеним законима, Народна скупштина је усвојила у целини Предлог закона о територијалној организацији Републике Србије, Предлог закона о локалној самоуправи, Предлог закона о локалним изборима и Предлог закона о главном граду.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда и одлучивање о њима, председник Дулић је закључио Осму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја