18. април 2018. Председници и чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције у разговору са председником Хрватског сабора

18. април 2018. Председници и чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције у разговору са председником Хрватског сабора

Среда, 18. април 2018.

Пуна подршка развоју сарадње Србије и Хрватске и европским интеграцијама Србије

Председници и чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције разговарали су, у Дому Народне скупштине, са председником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем о унапређењу међупарламентарне сарадње и размотрили могућности размене искустава у процесу придруживања Европској унији.


Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић изразио је задовољство због посете председника Хрватског сабора изразивши уверење да ће она у значајној мери унапредити односе две земље.

„Логично је и препоручљиво да Хрватска и Србија као суседи, унапређују сарадњу кроз области у којима могу имати обострану корист, а као најбољи пример тога поменућу сферу образовања“, истакао је Обрадовић.

Он сматра да Одбор за спољне послове може бити добар канал за проширење сарадње међу парламентима, као и унапређење сарадње у међународним делегацијама.

Обрадовић је истакао да је стратешки државни интерес чланство у Европској унији и да је Србија спремна да испуни све услове са којима се сусреће током процеса евроинтеграција, нагласивши да признавање независности Косова и Метохије ни у ком случају не може да буде прихватљиво. Обрадовић сматра да се питање односа Београда и Приштине може решити дијалогом у интересу Срба који живе на Косову, а уз пуну примену Бриселског споразумa.

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак упознао је председника Јандроковића са податком да је тај Одбор један од оних на чијем челу се налази опозициони посланик, што говори да око питања чланства у ЕУ постоји висок степен сагласности свих политичких опција.
„Трудимо се да кроз рад овог Одбора јачамо парламентарну улогу у процесу евроинтеграција, јер мислим да Србија може много тога да пружи и Европској унији и земљама у окружењу“, рекао је Чанак. Он је изразио наду да ће посета председника Хрватског сабора, не само допринети јачању сарадње, већ и подстаћи размену искустава два парламента у процесу придруживања Европској унији. Говорећи о односу Београда и Приштине, Чанак је нагласио да је дијалог једини прихватљиви начин решавања постојећих проблема.

Председник Хрватског сабора изразио је пуну спремност Хрватске да својим искуством помогне Србији на њеном путу ка Европској унији и да управо кроз парламенте и њихове одборе треба вршити размену искустава, што ће нужно довести и до значајног развоја међупарламентарне сарадње.

„Парламентарна сарадња има велики значај, управо кроз оне који представљају народ треба градити односе и политику у којој ће се отворена питања што боље решавати“, рекао је Јандроковић и нагласио да Хрватска заступа политику проширења ЕУ и пружа пуну подршку Србији у том процесу.

Јандроковић је изјавио да је сусрет председника Србије и председнице Хрватске допринео развоју и унапређењу сарадње на свим нивоима власти, али и привреде.

На састанку је говорио и представник Српске националне мањине у Хрватском сабору проф. др Милорад Пуповац, који је говорио о значају положаја и права националних мањина, како у Хрватској, тако и у Србији. Он је српској делегацији поручио да питање односа Београда и Приштине треба тражити кроз дијалог, у најбољем интересу неалбанског живља на Косову, али и да не треба трошити време, јер сваки дан чини неповратно изгубљено време које се не може надокнадити.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја