Петак, 15. фебруар 2008.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2008.години

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић сазвао је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2008. години за петак, 15. фебруар, са почетком у 13 часова.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић сазвао је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2008. години за петак, 15. фебруар, са почетком у 13 часова.

На овој седници је председник Републике Борис Тадић, изабран на изборима спроведеним 20. јануара, 3. и 12. фебруара 2008. године, сагласно члану 114. став 3. Устава Републике Србије , пред Народном скупштином положио заклетву.

На почетку седнице председник Народне скупштине честитао је свим грађанима и војницима 15. фебруар - Дан државности и Дан Војске Србије и свим верницима православне вероисповести празник Сретење господње.

Свечаној седници, која је одржана у Дому Народне скупштине Републике Србије, поред народних посланика, присуствовали су председник Владе Републике Србије др Војислав Коштуница, потредседник Владе Божидар Ђелић, министри у Влади Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије, председници Уставног и Врховног суда Србије, Гувернер Народне банке, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја, председник Савета Државне ревизорске институције, председник и чланови Републичке изборне комисије, председник САНУ, ректори универзитета, представници традиционалних цркава и верских заједница, као и представници дипломатског кора.

Председник Дулић обавестио је Народну скупштину да је Републичка изборна комисија доставила Извештај о спроведеним изборима за председника Републике, одржаним 20. јануара, 3. и 12. фебруара 2008. године. Републичка изборна комисија је утврдила да је за председника Републике, у складу са чланом 21. став 1. Закона о избору председника Републике, изабран Борис Тадић, чиме су се стекли услови да председник Републике пред Народном скупштином положи заклетву.

Новоизабрани председник Републике положио је пред Народном скупштином заклетву читањем и потписивањем текста који је утврђен Уставом Републике Србије: "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности ".

После потписивања заклетве изведена је химна Републике Србије "Боже правде".

Обраћајући се присутнима, изабрани председник Републике Борис Тадић је рекао:

" Даме и господо, поштовани посланици, ваше екселенције, избором председника Републике завршен је процес конституисања државних институција после доношења новог Устава Републике Србије. Све државне институције, Народна скупштина Републике Србије, Влада Србије и председник Републике су темељ стабилности земље. Сви морамо да радимо пуним капацитетом и не сме бити застоја у том раду.

Поштовани посланици, на нама је велика одговорност, одбрана интертеса грађана Србије, економски напредак земље, европска перспектива и очување суверенитета и интегритета Србије. То су наши најважнији задаци. Грађани са правом од нас очекују да радимо за њихову добробит. Зато су нас и изабрали на ове одговорне функције. Грађани су својим избором поставили циљ.

Важно је да око кључних питања остваримо јединство, али није јединство циљ сам по себи, већ је циљ програм за који су грађани гласали. Гласали су да Србија буде јака и стабилна, економски просперитетна, уважена земља, чланица ЕУ.

Пред овим Домом Народне скупштине желим да јасно потврдим да никада нећу одустати од борбе за наше Косово и свом снагом ћу се борити да Србија буде у ЕУ ", рекао је на крају БорисТадић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја