Субота, 30. септембар 2006.

Прва посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2006. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години за суботу, 30. септембар, са почетком у 20 часова.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години за суботу, 30. септембар, са почетком у 20 часова.

За Прву посебну седницу утврђен је дневни ред са једном тачком:

Предлог устава Републике Србије са Предлогом одлуке о расписивању републичког референдума ради потврђивања новог устава Републике Србије, који је поднео 231 народни посланик

Председник Марковић је на седницу позвао председника Републике Србије

Бориса Тадића, а седници су присуствовали председник Владе Војислав Коштуница и министри у Влади Републике Србије.

Обраћајући се Народној скупштини, председник Републике Србије Борис Тадић, изразио је задовољство што за доношење највишег правног акта постоји широка сагласност свих политичких чинилаца у Парламенту.Истовремено, по његовим речима, веома је важно да смо се декларисали као друштво које жели да припада европским принципима и вредностима.

Тадић је истакао да је у уставу, који представља искорак у односу на све претходне, изражен развојни карактер нашег друштва и државе, а Србија је дефинисана као земља која штити права појединца, колективитета, нација и мањина. Инсистирао сам, рекао је Тадић, да устав добије европски карактер, да дефинише Србију не само као Републику српског народа и свих грађана који у њој живе, већ и да нагласи начела грађанске демократије, људских и мањинских права и слобода - једном речју, припадност европским вредностима и усмереност ка европским интеграцијама.

Председник Тадић је указао да је изузетно важно да Србија, као независна држава и чланица Уједињених нација, формира све институције, како би пуним капацитетом државе наступала према међународној заједници.

Обраћајући се народним посланицима, председник Владе Србије Војислав Коштуница истакао је да је за све државе усвајање устава историјски чин, а посебно у овом часу за Србију, када су се два најважнија државна и национална интереса природно стопила у један.

“Новим уставом Србија се утемељује као правно уређена држава и запечаћује истина да је Косово и Метохија увек било и да заувек остаје саставни део територије Србије,”нагласио је Коштуница.

Подсећајући да је Народна скупштина у овом сазиву усвојила велики број значајних закона, премијер је истакао да они тек усвајањем новог устава добијају прави смисао, јер постају саставни делови једне велике уређене целине. Да би се Србија развијала , напредовала и била функционална држава и да би њени грађани живели добро, заједнички смо радили да направимо устав, чврст и моћан темељ наше куће Србије, нагласио је Коштуница и додао да народни посланици као предлагачи устава и Влада сносе историјску одговорност за његово доношење. Бранећи Косово и Метохију као наш суштински национални интерес, управо су посланици тражили да се нови устав одмах донесе и њиме потврди да је Косово и Метохија део Србије, подсетио је премијер.

Изражавајући захвалност посланицима што заједнички остварују овај велики циљ, председник Владе је посебно нагласио да Србија усвајањем устава постаје творац своје судбине и да је ово устав за њен препород.

Председник и премијер Србије позвали су са говорнице Народне скупштине Републике Србије све грађане Србије да изађу на референдум и изгласају нови устав.

Председници посланичких група Српске радикалне странке, Г17 плус, Социјалистичке партије Србије, Нове Србије и самосталних посланика 9+9, Томислав Николић, Милољуб Албијанић, Ивица Дачић и Верољуб Стевановић поздравили су доношење новог устава и нагласили да је о свим важним питањима највишег правног акта постигнута сагласност. Подсетили су на историјске претпоставке и актуелну ситуацију која је условљавала рад на уставним променама.

Они су посебно истакли да су предложена решења дефинисала Републику Србију као државу српског народа и свих грађана који у њој живе, засновану на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима, са Косовом и Метохијом као неотуђивим делом територије Србије.

Такође су најавили вођење активне кампање за референдум и позвали грађане да својим гласом потврде нови устав Републике Србије.

Сумирајући резултате рада на припреми уставних промена, Предраг Марковић, председник Одбора за уставна питања, захвалио је свима који су предано радили на уставном тексту и са задовољством закључио да ће се његовим усвајањем “учврстити темељи наше куће Србије и кренути у њено преуређење.“

Пошто је Народна скупштина закључила претрес, народни посланици су приступили гласању о Предлогу устава Републике Србије.

Народна скупштина је затим једногласно усвојила Предлог устава Републике Србије, са 242 гласа присутних народних посланика.

У наставку рада, Народна скупштина је, такође, једногласно, са 242 гласа народних посланика, усвојила Предлог одлуке о расписивању републичког референдума ради потврђивања новог устава Републике Србије.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председник Предраг Марковић је закључио Прву посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја