28. фебруар 2020. Прво заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске

28. фебруар 2020. Прво заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске

Петак, 28. фебруар 2020.

Прво заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске одржано у Београду

Прво заседања Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске, које су отворили председници два парламента Маја Гојковић и Недељко Чубриловић, одржано је данас у Београду.


Парламентарна Комисија разматрала је развој односа Републике Србије и Републике Српске у контексту међупарламентарне сарадње и перспективе регионалне стабилности и безбедности, потом парламентарну подршку развоју економско-трговинске сарадње Републике Србије и Републике Српске у кључним областима, са акцентом на сарадњи у области енергетике и инфраструктуре. Чланови Комисије разматрали су и сарадњу на заштити историјског сећања кроз заједничко обележавање годишњица, сећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала.

Једно од кључних закључака Комисије да су Република Србија и Република Српска стратешки опредељене на јединствено деловање у циљу мира, стабилности и развоја и да је у интересу и Србије и Српске, као и свих у региону, да се изазовима, ризицима и претњама најбоље супротставља сарадњом, дијалогом и напретком на свим пољима. Такође је истакнут значај подршке инвестицијама у Републику Српску, али и сарадњи у области хидроенергије, изградњи путне инфраструктуре и ангажовању на заједничким пројектима. Истакнуто је залагање за доследно спровођење свих регионалних аранжмана, као што је ЦЕФТА и њиховом унапређењу где је то могуће, насупрот једностраним потезима, провокацијама и санкцијама и антцивилизацијским мерама као што је увођење такси од сто одсто од стране привремених институција самоуправе у Приштини, на робу из Централне Србије и БиХ. Наглашен је значај сарадње у заштити историјског сећања кроз заједничко обележавање годишњица, сећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала.

Потпредседник Скупштине Србије и заменик копредседавајућег Комисије Верољуб Арсић нагласио је да парламенти настоје да снажно допринесу продубљивању чврстих братских и пријатељских веза, које су одувек биле темељ заједничке сарадње Србије и Републике Српске, као и да је прво заседање Комисије потврда да су међупарламентарни односи ушли у нову вишу фазу интензивирања сарадње.

„Жеља наших парламената је да на овај начин остварујемо што чвршће везе како би конкретним корацима са законодавног нивоа власти пратили највиши степен блискости који постоји између наших грађана. Уверен сам да ће резултати нашег данашњег рада бити на корист грађана Републике Србије и Републике Српске“, нагласио је Арсић и навео да сарадња законодавних институција представља важан сегмент даљег продубљивања и обогаћивања наших специјалних веза, као што је назначено у Споразуму о специјалним паралелним односима.

Заменик копредседавајућег Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић је нагласио значај сарадње парламената Србије и Републике Српске.

„ Република Српска је у Србију увек гледала као у „мајку“ када јој треба љубав,а када јој треба заштита као у „старијег брата“. Србија је наша матица и веома нам је битна њена подршка“, истакао је Петковић. Он је рекао да се парламент Републике Српске сусреће са разним изазовима и да је зато парламентарно искуство које Србија има од непроцењивог значаја за рад Народне скупштине Републике Српске.

У раду Комисије испред Скупштине Србије учествовали су потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, председница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Катарина Ракић, председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и члан Одбора за уставна питања и законодавство и Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Неђо Јовановић.

У име Народне скупштине Републике Српске учествовали су председница Законодавног одбора и члан Одбора за уставна питања Душица Шолаја, председник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Драган Чавић, председник Одбора за привреду и члан Одбора за уставна питања Максим Скоко, председница Одбора за образовање, науку, културу и информисање и члан Одбора за здравство, рад и социјалну политику Гордана Тешановић.

Прво заседања Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске одржано је на основу Меморандума о образовању Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске из 2018. године и на основу Протокола о сарадњи две скупштине из 2008. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5