Понедељак, 18. фебруар 2008.

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2008. години

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић сазвао је, на захтев Владе Републике Србије, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2008. години за 18. фебруар, са почетком у 20 часова.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић сазвао је, на захтев Владе Републике Србије, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2008. години за 18. фебруар, са почетком у 20 часова.

На дневном реду овог заседања био је Предлог одлуке Народне скупштине Републике Србије о потврђивању Одлуке Владе Републике Србије о поништавању противправних аката привремених органа самоуправе на Косову и Метохији о проглашењу једностране независности. Народна скупштина је обавила јединствени претрес о Предлогу ове одлуке.

Обраћајући се народним посланицима, председник Владе Републике Србије др Војислав Коштуница истакао је да је 17. фебруара 2008. године противправно проглашена лажна држава Косово на територији суверене државе Србије, а да данас почиње дуготрајна борба да се у потпуности врати целокупна Покрајина у наш уставноправни поредак. То је наш циљ и Србија ће га остварити, рекао је премијер.

Војислав Коштуница је оценио да су овим противзаконитим чином директно угрожени суверенитет и територијални интегритет, као и уставни поредак Србије, а погажена је и Повеља УН, Резолуција СБ УН 1244, завршни Хелсиншки акт и све норме међународног права на којима почива светски поредак.

Председник Владе је подсетио да је својом одлуком од 14. фебруара Влада Републике Србије унапред поништила све противправне акте привремених органа и прогласила их неважећим и ништавним, што значи да не прозводе никакве правне последице у Србији. Влада је, такође, прогласила ништавним и све одлуке Европске уније о слању мисије на Косово и Метохију, јер се њима угрожавају суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак Србије. Стога ни оне немају никакво правно дејство и не производе било какве обавезе Србије према ЕУ, нити према било коме ко би их спроводио, нагласио је премијер.

Према његовим речима, стварање лажне државе на тлу Србије било је могуће једино под окриљем САД и НАТО пакта и захваљујући непринципијелној политици водећих држава ЕУ. Поштујући Устав и све скупштинске резолуције, Влада Србије спроводи јединствену државну политику у очувању Косова и Метохије као неодвојивог дела територије Србије, рекао је Коштуница и закључио да, без обзира на то што ће сила погазити право и правду, Србија никада неће признати лажну државу Косово на својој територији.

У наставку седнице говорили су председници посланичких група: Томислав Николић из Посланичке групе Српска радикална странка, Ивица Дачић из Посланичке групе Социјалистичка партија Србије, Чедомир Јовановић из Посланичке групе Либерално-демократска партија, Ненад Чанак из Посланичке групе Војвођански посланици, Нада Колунџија из Посланичке групе Демократска странка и Сузана Грубјешић из Посланичке групе Г17 плус.

Пошто је обављен јединствени претрес, председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић одредио је понедељак 18. фебруар, у 21,42 часова, као Дан за гласање.

У Дану за гласање, Народна скупштина је са 225 гласова усвојила Предлог одлуке Народне скупштине Републике Србије о потврђивању Одлуке Владе Републике Србије о поништавању противправних аката привремених органа самоуправе на Косову и Метохији о проглашењу једностране независности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја