27. април 2023. Први састанак Економског кокуса

27. април 2023. Први састанак Економског кокуса

Четвртак, 27. април 2023.

Први састанак Економског кокуса Народне скупштине

На Првом састанку Економског кокуса Народне скупштине, одржаном 27. априла 2023. године, размотрене су очекиване реформе у области грађевинарства (Нацрта закона о изменама и допунама Закон о планирању и изградњи са посебним освртом на одредбе које уређују конверзију, Нацрт закона о изменама и допунама Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, Нацрт закона о изменама и допунама Закона о државном премеру и катстру, уређење поступка озакоњења).


Извршна директорка НАЛЕД Виолета Јовановић изразила је задовољство што су се измене закона о планирању и изградњи нашле на првој агенди седнице Економског кокуса, јер је управо тај пропис био повод за велику и успешну реформу коју је НАЛЕД спровео у сарадњи са ресором грађевине 2015/16 године, чиме је отворена нова ера у раду јавне управе, кроз увођење дигитализације и електронских решења ради боље ефикасности, транспарентности и функсионисања многих државних институција.

Директор одељења за конкурентност и инвестиције НАЛЕД Душан Васиљевић такође је истако значај данашње расправе, не само због тога што се очекује да ће се тај сет закона ускоро наћи на дневном реду пленума, већ и због тога што је, како НАЛЕД процењује, сектор непокретности највећи неискоришћени развојни потенцијал Србије.

„У Србији има непокретности у вредности десетина милијарди евра, које су практично ван формалног тржишта, због тога је неопходан административни корк како би могле да буду уведене у тржиште и стављене у продуктивну употребу“, рекао је Васиљевић.

Он је истакао да се највише очекује од увођења Е-простора, јер ће на тај начин свако моћи да се пријави за локације и планове које су му интересантни и добије све релавантне информације у реалном времену.

У оквиру презентације „Грађевинарство и инвестиције“ представљено је шта доноси Нацрт измена Закона о планирању и изградњи, а то је увођене Е-простора, али и елементи „зелене агенде“ односно:

- унапређење одредби о енергетској ефикасности;
- увођење термина „зелена градња“ са издавањем сертификата;
- подршка концепту електромобилности;
- прецизирање одредби о изградњи соларних паркова;
- регистар brownfield локација;
- обавезно прикључење на постојећу инфраструктуру, без накнаде;
- укидање конверзије уз накнаду и
- преузимање надлежности од стране Републике у случају ћутања локалне самоуправе.

Током састанка водила се конструктивна расправа и разматрале су се теме које су, поред чланова Економског кокуса и народних посланика, покренули и експерти у области грађевине, проф. Правног факултета др Милош Живковић, адвокат Ђорђе Вукотић и представник компаније Неопланта Александар Вујошевић, као и представници Института за развој и иновације и Фондацијe Конрад Аденауер.

Председник Економског кокуса мр Нинослав Ерић, захвалио се свим учесницима на успешном раду и истакао значај присуства представника извршне власти на будућим састанцима и седницама, како би заједно изнашли најбоља решења у циљу унапређења законских оквира у области грађевинарства.


Видео (1)

Четвртак, 27. април 2023. | састанак Економског кокуса Народне скупштине 27.04.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја