22. септембар 2016. Учесници Петог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

22. септембар 2016. Учесници Петог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

Петак, 23. септембар 2016.

Пети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија

Пети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (ПОСП) одржава се 22. и 23. септембра у Народној скупштини.


Посланици Народне скупштине и Европског парламента разговарају, током два дана рада, о стању преговора о приступању и односима Европске уније и Србије, економском развоју, реформи правосудног система, заштити основних права и слобода, укључујући и слободу медија, дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, избегличкој кризи са којом се суочава Србија и земље чланице ЕУ, усаглашавању спољне и безбедносне политике, политици запошљавања и смањењу броја запослених у јавном сектору.

Председник делегације Народне скупштине и копредседавајући Петим састанком др Владимир Орлић захвалио је свим институцијама и земљама чланицама на подршци Србији на путу ка чланству у ЕУ, као и чињеници да ниједна унутрашња дилема не може угрозити политику проширења ЕУ. Он је додатно изразио задовољство отварањем преговарачких поглавља 23 и 24 и изразио наду да ће се отворити и друга, технички спремна поглавља у процесу преговарања. Орлић је подсетио да Србија, иако није пуноправни члан ЕУ, јесте поуздан и кредибилан партнер ЕУ, што је доказала заједничким решавањем питања мигранстске кризе, борбом против организованог криминала и тероризма, али и учешћем у војним и цивилним мисијама ЕУ.

„Уверен сам да ћемо сви заједно, као чланови овог Парламентарног одбора, у сваком тренутку бити отворени за стручне дискусије, да ћемо са наше стране истрајати у напорима да се у Европском парламенту стално чује глас грађана Србије, а да ће колеге из Европског парламента наставити да пружају непроцењиву подршку приступању Србије ЕУ“, поручио је Орлић.

Едуард Кукан, председник делегације Европског парламента и копредседавајући Петим састанком поручио је учесницима да је Србија започела преговоре у време када је ЕУ суочена са бројним изазовима, као што су умор грађана Европе од глобализације, притисак миграната и избеглица на европске границе, тероризам, односи Украјине и Русије и јачање економске доминантности других светских актера.

Он је на отварању Петог састанка ПОСП-а изразио забринутост за опадање подршке грађана Србије чланству у ЕУ, и истакао да је потребно супротставити се потхрањивању негативних осећања код људи. Такође, Кукан је додао и да многи у ЕУ имају сумње у проширење и да сматрају да нове чланице неће обогатити Унију.

„Србија може да допринесе нашој безбедности, ваша традиција мултикултурног живота може бити пример другима, лепоте ваше земље допринеће развоју туризма, а ваши пољопривредни производи, посебно органски, могу се наћи на столовима грађана европских градова“, поручио је Кукан.

Српски и европски парламентарци су првог дана рада, 22.септембра, разменили ставове о стању преговора о приступању и односима Европске уније и Србије, економском развоју, реформи правосудног система, заштити основних права и слобода, укључујући и слободу медија са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Давенпортом, у име Европске комисије, амбасадорком Словачке Дагмар Репчековом, у име председавања Саветом ЕУ и Ксенијом Миленковић, в.д. директорком Канцеларије за европске интеграције, у име Владе Републике Србије.

Другог дана састанка, у петак 23. септембра, посланици Европског парламента и Народне скупштине наставили су рад разменом ставова о дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, избегличкој кризи са којом се суочава Србија и земље чланице ЕУ, усаглашавању спољне и безбедносне политике, политици запошљавања и смањењу броја запослених у јавном сектору.

По закључењу расправе усвојена је Декларација Петог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије.

Делегација Европског парламента подржала је Декларацију једногласно. У делегацији Народне скупштине био је један уздржан глас, док су остали чланови Одбора гласали за текст Декларације.

Следећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржаће се 15. и 16. марта 2017. године у Стразбуру.


Видео (2)

Четвртак, 22. септембар 2016. | Пети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија - Србија 22.09.2016.

Петак, 23. септембар 2016. | Пети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија - Србија 23.09.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја