3. октобар 2019. Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Ганом и делегација Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане

3. октобар 2019. Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Ганом и делегација Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане

Четвртак, 3. октобар 2019.

Ваши интереси, биће и наши интереси, поручила делегација Парламента Гане српским парламентарцима

Председник и чланови Посланичке групе пријатељства са Ганом, састали су се са делегацијом Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане од које су добили уверавања да Србија може да рачуна на подршку Гане у најзначајнијим међународним питањима.


Председник Посланичке групе пријатељства са Ганом мр Игор Бечић изразио је забринутост због иницијативе Приштине да самопрокламована држава Косово постане чланица Интерпола. Он је подсетио на резултате гласања на последњој Генералној скупштини Интерпола, када се већина чланица изјаснила против тог предлога, те искористио прилику да у случају поновног гласања о том захтеву на следећој седници, Гана буде бар уздржана.

Председник Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане Франк Анох Домпре рекао је да су се у прошлости десиле извесне грешке, које се неће понављати и да Србија може да рачуна на пријатељску подршку Гане. „Ваши интереси ће бити и наши интереси на међународном нивоу. Уверавам вас да нећемо урадити ништа што ће подривати ваше напоре да осигурате сигуран живот људи на Косову и Метохији“, рекао Домпре.

Бечић је нагласио да континуирано залагање Привремених институција самоуправе у Приштини за остваривањем чланства тзв. државе Косово у међународним организацијама, дугорочно није у интересу ни Београда ни Приштине, али ни међународних партнера са којима делимо интерес за стабилност целог региона.

Током састанка саговорници су се сложили да традиционално пријатељство две земље, коју повезују значајни историјски догађаји и узајамна подршка, заслужују оснаживање и продубљивање у садашњем тренутку. Сматрају да посебну пажњу треба посветити унапређењу међупарламентарној сарадњи, а Домпре је истакао да је поред низа посета које су у претходном периоду реализоване између две земље на највишем нивоу, Парламент Гане је допринос тој сарадњи дао и формирањем Групе пријатељства са Србијом. Бечић је нагласио да акценат треба ставити и на унапређење економске сарадње, посебно на плану пољопривреде.

Закључено је да географска удаљеност не сме да буде препрека за развој традиционално пријатељских односа и да би значајан допринос унапређењу билатералне сарадње дала ратификација споразума о сарадњи два парламента.

Састанку су присуствовали и чланови ПГП са Ганом Јелена Жарић Ковачевић, Александар Марковић и Андријана Аврамов, као и члан Одбора за спољне послове Парламента Републике Гане Семјуел Окуџето Аблаква и секретар делегације Чарлс Дери Тензагх.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја