30. октобар 2013. Учесници Првог регионалног састанка парламентарних тела надлежних за људска и мањинска права и равноправност полова

30. октобар 2013. Учесници Првог регионалног састанка парламентарних тела надлежних за људска и мањинска права и равноправност полова

Среда, 30. октобар 2013.

Први регионални састанак парламентарних тела надлежних за људска и мањинска права и равноправност полова

У организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Мисије ОЕБС-а у Србији, 29. и 30. октобра 2013. године, у Дому Народне скупштине одржан је Први регионални састанак парламентарних тела надлежних за људска и мањинска права и равноправност полова.


На почетку дводневног рада, учеснике састанка поздравили су Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, Барбара Лохбилер (Barbara Lochbihler), председавајућа Поткомитету за људска права Европског парламента, Ласло Токеш (Laszlo Tokes), члан Поткомитета за људска права Европског парламента, Пола Тиде (Paula Thiede), заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији и Гордана Чомић, известилац Генералног комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине ОЕБС-а.
Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић указао је на важност регионалне сарадње како би се боље дефинисале сличности, али и разумеле разлике. Он је рекао да је неопходно је да учинимо напоре да грађани у пуном облику остварују своја права, свесни изазова који постоје у постконфликтном периоду и нагласио да је за свако демократско друштво важно да се обезбеди заштита људских и мањинских права.
Председавајућа Поткомитета за људска права Европског парламента Барбара Лохбилер рекла је да се примећује да је дошло до значајног напретка у дефинисању политике и стварању законског основа за унапређење људских права, али да се много већа пажња мора посветити примени закона у пракси, што је и највећи изазов. Она је такође указала да је потребно више пажње посветити правима Рома и ЛГБТ популације у региону.
Ласло Токеш, члан Поткомитета за људска права Европског парламента је, говорећи о правима мањина, указао на добре односе у региону и нагласио да Румунија и Мађарска подржавају улазак Србије у ЕУ.
Пола Тиде, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији је оценила да је Србија у потпуности посвећена заштити људских и мањинских права и поздравила сарадњуа земаља у региону у овој области.
Известилац Генералног комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине ОЕБС-а Гордана Чомић истакла је да је најважније разумети да људска права немају хијерархију и ако се на томе почне радити у региону то ће онда бити добра вест за читаву Европу. Она је указала да је рад Одбора за људска и мањинска права Народне скупштине усмерен на то да се смањи људска патња, јер је, како је рекла, чињеница да људска права постоје записана на неком папиру, а да их у реалности нема.

У наставку рада, представници парламентарних тела надлежних за људска и мањинска права и равноправност полова Хрватског сабора, Парламентарне скупштине Босне и Херцегиовине, Скупштине Црне Горе и Скупштине Републике Македоније представили су рад и надлежности парламентарних радних тела у области људских права и равноправности полова,

Другог дана рада, учесници састанка су у две радне групе размотрили теме: Улога парламентарних тела у промовисању и заштити људских права и права националних мањина и Улога парламентарних радних тела у унапређењу родне равноправности и јачању политичког учешћа жена – примери добре праксе и највећи изазови.

Учесници Првог регионалног састанка усвојили су на крају рада Заједничку изјаву.

Изјаву за медије коју је по завршетку Првог регионалног састанка дао председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, можете преузети овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја