15. новембар 2013. Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија (фото ТАНЈУГ)

15. новембар 2013. Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија (фото ТАНЈУГ)

Петак, 15. новембар 2013.

Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија

Први конститутивни састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Република Србија одржан је 15. новембра 2013. године у Дому Народне скупштине.


Копредседавајући Парламентарном одбору Иван Андрић, народни посланик и Едуард Кукан, посланик Европског парламента председавали су конститутивном састанку, а учеснике су поздравили др Небојшa Стефановић, председник Народне скупштине и Александар Вучић, први потпредседник Владе Републике Србије.

Уводна обраћања можете погледати овде.

У радном делу састанка чланови Парламентарног одбора усвојили су Предлог дневног реда и Предлог пословника. О стању у односима Европске уније и Србије размењена су мишљења и ставови са Мајклом Давенпортом, шефом Делегације Европске уније у Србији, који се учесницима скупа обратио у име Високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност и Европске комисије. У име Владе Републике Србије, скупу се обратио Никола Селаковић, министар правде и државне управе. Наташа Вучковић, председница Одбора за европске интеграције говорила је у име Делегације Народне скупштине у Парламентарном одбору, а испред Европског парламента Ђерђ Шефлин (Сцхöпфлин Гyöргy).
Теме састанка такође су биле економски развој, унапређење функционисања владавине права: реформа правосуђа и борба против корупције и организованог криминала, дијалог између Београда и Приштине и регионална сарадња и напредак региона ка чланству у Европској унији. О овим питањима говорили су др Александра Томић, потпредседница Парламентарног одбора, Јадранка Јоксимовић, др Дијана Вукомановић и Сузана Грубјешић, а испред Европског парламента Лајош Бoкрош, Кинга Гал, Јелко Кацин и Андреј Пленковић.

Радни део састанка можете погедати овде.

На крају састанка, чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија усвојили су заједничку Декларацију и Препоруке и, у складу са чланом 7. Пословника Парламентарног одбора и чланом 125. Споразума о стабилизацији и придрживању, упутили их Савету за стабилизацију и придруживање, као и институцијама Србије и Европске уније.

Декларацију и Препоруке можете погледати овде.


По завршетку Првог састанка, копредседавајући Парламентарном одбору Иван Андрић и Едуард Кукан дали су изјаве за медије, које можете погледати овде.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1