Понедељак, 2. децембар 2019.

Проф. др Жарко Обрадовић примио представнике Универзитета у Денверу

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић примио је у Дому Народне скупштине студенте и професоре Универзитета у Денверу. Он их је упознао са историјом и тренутним стањем у Србији, рекавши да наша земља има бурну прошлост и занимљиву будућност.


Истакао је да су четири основна спољнополитичка циља Србије чланство у Европској унији, добри односи са САД, Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином, као и унапређење регионалне сарадње и одржавање добрих односа са чланицама некадашњег покрета несврстаних. Обрадовић се осврнуо и на отворена питања са којима се Србија сусреће, а од којих је највеће статус Косова и Метохије, истакавши да наша земља покушава кроз дијалог да дође до прихватљивог решења.

Обрадовић је говорио и о значајним потезима који су начињени током економских реформи, а који су резултирали стабилизацијом економске ситуације у земљи. Нагласио је да је регионална сарадња и очување мира један од приоритетних циљева Србијe, о чему сведочи увођење „малог шенгена“ између Србије, Албаније и Северне Македоније, изградња аутопута преко Сарајева, што ће допринети повезивању са Босном и Херцеговином, као и залагање за унапређење односа и решавањe отворених питања са Хрватском.

Студенти су се интересовали за смер дипломатског деловања Србије, ситуацију на Косову и Метохији и европски пут Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја