Понедељак, 27. септембар 2021.

Учешћe делегације на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе учествује од 27. до 30. септембра 2021. године на Јесењем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, које ће бити одржано у хибридном формату.


Панел и интерактивна дебата на високом нивоу на тему „Животна средина и људска права: право на безбедно, здраво и одрживо окружење“, као и целодневна дебата о овој теми, биће у средишту заседања. Скупштина ће размотрити седам извештаја из области права на здраву животну средину и климатских промена.

Посланицима ће се обратити европска комесарка за здравље и безбедност хране Стела Кириакидес и потпредседник владе Северне Македоније за европска питања Никола Димитров. Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто имаће излагање у својству председавајућег Комитетом министара Савета Европе.

У понедељак 27. септембра Скупштина ће доделити Награду Вацлав Хавел за људска права 2021. једном од три кандидата. Награда одаје почаст појединцима или невладиним организацијама из цивилног друштва који обављају изванредан рад на очувању људских права у Европи или шире и додељује се већ 9. годину заредом.

Током заседања Скупштина ће размотрити извештаје о хуманитарним последицама сукоба између Јерменије и Азербејџана, враћању друштвеног поверења јачањем социјалних права и јачањем борбе против такозваних злочина из части. Скупштина ће такође расправљати о заступљености полова у Парламентарној скупштини, као и о смерницама о обиму парламентарног имунитета који уживају њени чланови.

Биће одржане и дебате по хитној процедури о ситуацији у Авганистану и о повећаном миграцијском притиску на границама Летоније, Литваније и Пољске са Белорусијом, као и о новом нацрту протокола уз Конвенцију Савета Европе о сајбер криминалу о побољшаној сарадњи и откривању електронских доказа.

У четвртак 30. септембра биће одржане дебата о актуелном питању „Западни Балкан између демократских изазова и европских тежњи и улози Савета Европе“.

У делегацији која ће физички учествовати на заседању у Стразбуру биће Елвира Ковач, Биљана Пантић Пиља, Дубравка Филиповски, проф. др Жарко Обрадовић и Енис Имамовић, док ће у заседању онлајн учествовати др Александра Томић и Зоран Томић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31